null

A kerekesszék nem lehet akadály a nagyobb távok megtételében

A kislányom kerekesszékkel is aktívan éli a mindennapjait, ebben nem különbözik társaitól: ugyanolyan kíváncsi, pörgős, mint minden gyerek. Az akadályai ellenére ő is ugyanolyan gyorsan szeretne A-ból B-be eljutni, mint más, így én is elkezdtem olyan eszközt keresni, amely ezt a vágyát kielégítheti. Drávucz Rita jegyzete.

Az elmúlt években sok olyan eszközzel találkoztam az interneten, ami hozzákapcsolható a manuális kerekesszékhez és elektronikusan húzza azt, vagy rásegít a kerekek sebességének növelésére. Ezek az eszközök elsősorban arra jók, hogy tehermentesítsék a felhasználót. Akkor használhatók igazán, ha nemcsak pár métert tenne meg velük a kerekesszékes, hanem hosszabb utat. Például a lányom esetében egy kirándulásnál, egy állatkerti sétánál vagy egy nehezebb terepen kifejezetten előnyösek.

A mozgáskorlátozottak sokfélék. Vannak, akiknek erős a felsőtestük és kevésbé van szükségük elektromos rásegítésre, vannak azonban olyanok, akik gyengébbek, vagy egy betegség lefolyása miatt folyamatosan gyengül az izomzatuk. Léteznek olyanok is – például a gyógyszert szedő, vagy terápiában résztvevő SMA-s gyermekek –, akik fejlődésben vannak, és idővel kikerülnek az elektromos kerekesszékből aktív kerekesszékbe. Nekik pont az izomépítés a legfontosabb, az önállóbb mozgást csak szépen lassan érik el. Emiatt szükséges, hogy legyen lehetőségük több eszköz egyidejű igénybevételére, hogy legyen módjuk megtartani, illetve fejleszteni az egészségügyi állapotukat és önállóságukat.

A hétköznapi ember talán bele sem gondol, de azok számára, akik ezeket a segédeszközöket használják, kinyílik a világ, hiszen nagyobb területeket tudnak kevesebb segítséggel, vagy akár mástól függetlenül bejárni, megismerni. A szabadság élményéhez pedig jelentősen hozzájárul, hogy ezt a lehetőségeikhez képest önállóan tehetik meg. Mondanom sem kell, hogy számukra milyen fontos tényező lelkileg az, hogy kis energia befektetéssel képesek nagyobb távok megtételére.

A gyalogos, rolleres vagy motoros közlekedés a kerekesszékesek és a mozgásukban akadályozott emberek számára is éppolyan fontos, mint bárki másnak.

Amikor Flórának a rollert kerestem, Koller Sándort ajánlották nekem, aki kerekesszékre csatolható elektromos rásegítőt forgalmaz. „2016-ban rendeltem magamnak egy ilyen eszközt – kezdte elbeszélését. – Abban az időben kerekesszékes rögbiztem, így mikor ezzel érkeztem az edzésre, több csapattársam is megirigyelte. Ekkor jött az ötlet, hogy ezt a rásegítőt forgalmazzam Magyarországon.”

A kislányom, Flóra 10 éves korában kapott egy rollert, nem is akármilyet.

Mint minden szülő számára, nekünk is fontos, hogy gyermekünk önállóan, ám biztonsággal élje mindennapjait. Boldog voltam, mikor láttam a mosolyt az arcán, ahogyan élvezi a még biztonságosnak tekinthető sebesség elérését.

Csak egy kis odafigyelés

Egy ideje a tengerentúlon vagyunk a kislányom lábfej-rekonstrukciós műtéte miatt. Flóra előtte is kerekesszék-használó volt, és a műtétet követően is csak azzal tudunk közlekedni, amikor kontrollra, vizsgálatokra kell menni, vagy ha szabad levegőre vágyunk. Ezt a mostani bejegyzést vele együtt írom, hogy az ő meglátásait is megosszam veletek. Drávucz Rita jegyzete.

Elolvasom

„Hiszem, hogy bármit is teszünk, azt szívvel és szeretettel kell csinálni”

Daganatos betegsége miatt komoly műtéteken van túl és csípőprotézisre is vár, de ettől függetlenül vidám és optimista, csakis előre tekint. Operációi után hamar elkezdett munkát keresni, idén nyáron pedig el is helyezkedett a nemzeti lottótársaság karitatív hálózatánál. Czidlina Ildikó értékesítőasztala egy váci szupermarketben áll, vásárlóit ott várja nap mint nap.

Elolvasom