null

A Posta mindenki számára nyitott

Az autizmusban érintett emberek a szokásosnál nehezebben tudnak elhelyezkedni, hiszen nekik olyan munkahelyre van szükségük, amely megadja a számukra fontos állandóságot. A megváltozott munkaképességű kollégákra kiemelten figyelő Magyar Posta nagy számban tud alkalmazni érintett dolgozót több feladatkörben is. Mi kellett ahhoz, hogy a vállalat képes legyen erre?

A Magyar Posta 2021-ben indította el a "Tegyünk együtt!" programot, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy növelni tudja a megváltozott munkaképességű kollégák – köztük az autizmusban érintettek – létszámát, és őket meg is tudja tartani. A vállalat szemléletformáló programokat is szervezett annak érdekében, hogy a többségi munkatársak elfogadóak legyenek. Arra is kiemelten figyeltek, hogy a megváltozott munkaképességű kollégák személyre szabottan kapjanak támogatást, ezzel is segítve azt, hogy hosszú távon tudjanak a cégnél dolgozni.

„A program első évét az edukáció évének neveztük, kampányokkal, a fogyatékosságokhoz kapcsolódó világnapok fókuszba helyezésével igyekeztünk a figyelmet felhívni a megváltozott munkaképességű kollégákra, az elfogadásra. Megünnepeltük például az autizmus világnapját is, amelynek egyik előadója Oravecz Lizanka tapasztalati szakértő volt. Összeállítottunk egy autizmuskvízt is, amit több mint 600 munkatárs, munkatársi közösség töltött ki. A nyertesek részt vehettek egy autizmusban érintett embereket foglalkoztató vállalkozás csokikóstolásán és egy edukációs programon is. A „Viselj valami kéket!” kampányra – ez a szín az autizmus színe – több mint 300 kép érkezett a postás kollégáktól. Az ezekből készült montázst megosztottuk a közösségi felületeinken” – mondja Podmaniczky Éva, a Magyar Posta speciális foglalkoztatási szakértője, rehabilitációs mentora.

Segítő mentorok

A "Tegyünk együtt!" program indulásakor a vállalat civil szervezetekkel is felvette a kapcsolatot, köztük például az Aura Egyesülettel és a Kézenfogva Alapítvánnyal. Az onnan érkező szakemberek edukációs programokat és tréningeket tartottak, majd később a Posta kidolgozta saját érzékenyítő anyagait is minden fogyatékossági típusra, azokon maga az érintett vagy mentora is részt vehet.

A "Tegyünk együtt!" program egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy a Posta növelni tudja a megváltozott munkaképességű kollégák létszámát, és őket meg is tudja tartani

A Posta az egyes fogyatékosságoknál szóba jöhető munkaköröket a Kézenfogva Alapítvány segítségével kezdte feltárni. Fontos ugyanis, hogy az elvégzendő feladatok olyanok legyenek, amelyeket az érintettek komfortosnak és biztonságosnak éreznek. Számos feladatkört sikerült azonosítani, ennek köszönhetően dolgoznak autizmusban érintett munkatársak például IT és HR-területen, sokan tevékenykednek logisztikai központokban és levélkézbesítőként is. Utóbbi egy ügyfélkontakt nélküli munkakör, amelynél egyszerűen a levélszekrénybe helyezik a küldeményeket.

Jó mindenkinek

„Ez a feladatkör azért jó, mert nincs benne társas érintkezés, ami az autizmusban érintett kollégáknak komforton kívüli lehet. Adott az állandóság és a bejósolható jövő is, hiszen a kollégák ugyanazt az utat járják be minden nap. Arra is figyelünk, hogy a munkatársak eldönthessék, hány órában szeretnének dolgozni. A többség a 4 vagy 6 órás munkaidőt választja, de néhányan dolgoznak 8 órában is” – mondja Podmaniczky Éva.

A Postánál magas számban tevékenykednek megváltozott munkaképességű kollégák – köztük autizmusban érintettek – a logisztika területén is. „Az Országos Logisztikai Központban ilyen munkavállalók teszik ki a kollégák 6,1 százalékát, amire nagyon büszkék vagyunk. Rengeteget dolgoztunk érte az elmúlt két és fél évben. Első lépésként négyhetes Befogadó programot valósítottunk meg a Kézenfogva Alapítvánnyal közösen, ennek keretében a fiatalok – köztük autizmusban és Asperger-szindrómában érintettek – kipróbálhattak különböző feladatköröket. A program azt is segítette, hogy a többségi munkatársak megismerhessék az autizmust, megtapasztalják, hogy leendő munkatársként az érintettek mire képesek – mondja Podmaniczky Éva.

A Posta szemléletformáló programjainak és rehabilitációs mentorainak köszönhetően a többségi kollégák elfogadják a megváltozott munkaképességű dolgozókat. Van például olyan autizmusban érintett munkatárs, aki nem köszön. Ezt kezdetben negatívan élte meg a környezete, illetlenségnek tartották azt. Az edukációs programok segítették annak a megértését, hogy a kolléga nem udvariatlanságból tartózkodik a köszönéstől, hanem autizmusa miatt képtelen arra. Azon, hogy ez az érintettnél is változzon, az Aura Egyesület segítségével dolgoztak a vállalat mentorai is, amelynek eredményeként az autizmusban érintett kolléga ma már integet köszönésképpen.

Végtaghiányos mesehős, akinek története mindenkinek ismerős

A Csodabogár című mesekönyv végtaghiányos főhősén keresztül mutat rá az egymás felé való nyitottság fontosságára Kiss Judit Ágnes, akinek kötete több díjat is elnyert. A József Attila-díjas költő, író, tanár A Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány felkérésére írta meg mesekönyvét, de nem csak a végtaghiányos kicsiket és azok családját szólította meg vele.

Elolvasom

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Elolvasom

Szülőként feldolgozni: a végtaghiány csak a gyerekeknek lehet természetes

Míg a veleszületett végtaghiányt a gyerekek jellemzően természetesnek veszik és nem okoz számukra elakadást, addig szüleik traumaként élhetik meg az ilyen helyzetet, nehezen dolgozhatják azt fel – emiatt is szervez számukra segítő foglalkozásokat A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány. Az érintett szülők nehézségeiről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk, aki az alapítvány programjában is közreműködik.

Elolvasom