null

„Arra törekszünk, hogy mindenkinek tudjunk feladatot adni”

Takarítócégként indultak, de már három pékséget és egy call centert is üzemeltetnek megváltozott munkaképességű dolgozókkal, a hajléktalan embereket pedig parkgondozási feladatokkal várják. Ugyan a tevékenységek köre folyamatosan bővül, egy dolog állandó maradt: a munkatársak túlnyomó többsége valamilyen akadályozottsággal vagy krónikus betegséggel él.

A Rehab Force története 2013-ban indult, mindössze nyolc fővel. A cégvezető a pályáját a KÉZMŰ-, ERFO-, FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft.-nél kezdte, itt került kapcsolatba megváltozott munkaképességű emberekkel, ahol megszerette a közeget. Miután megszerezte a diplomáját, saját vállalkozásban kezdett el gondolkodni, nem sokkal később pedig megalapította a cégét.

„Kezdetben vendéglátóhelyeket takarítottunk, és mivel a kollégák ügyesek voltak, szépen fejlődtünk, egyre több helyre jártunk. Idővel támogatott foglalkoztatók lettünk, így az áraink is kedvezőek lehettek. Ilyen munkahelyeken a támogatás amiatt is fontos, mert sérült emberekkel csak nagyobb létszámban lehet elvégezni ugyanazt a munkát, a feladatokat mindig a képességek szerint kell szétosztani” – mondja Szabó Péter, a Rehab Force Nonprofit Kft. ügyvezetője. Például aki nem emelhet, az törölgetheti a pultokat, székeket és asztalokat, aki pedig nem mászhat létrára, az tisztíthatja a padlót. A feladatok ilyen jellegű szortírozásának előfeltétele, hogy a csapatokat mindig a fogyatékosságok figyelembevételével állítsák össze. Amikor a cég már ötven-hatvan fős volt, meg tudták venni az első teherautót, beszerezhettek komolyabb gépeket is.

Felmérni a lehetőségeket

Mivel az ügyvezető gyakran szembesült azzal, hogy a takarítás sok sérült ember számára nem opció, új lehetőségeket kezdett el keresni. A vendéglátás mindig is érdekelte, és úgy gondolta, egy péküzemben dolgozhatnak olyan megváltozott munkaképességű kollégák, akik sérülésük vagy fogyatékosságuk miatt takarítani nem tudnak.

„Ehhez a területhez nem értettem, ezért elkezdtem pékségvezetőt keresni, és Takács Zoltán személyében meg is találtam a megfelelő embert. A péküzemet 2016-ban már együtt indítottuk Őrmezőn. Kezdetben csak kiszállításra készítettünk pékárut, de aztán megnyitottuk a Bake My Day pékséget is, ahova már betérhettek a vevők, ma már van két másik üzletünk is. A munkatársak között vannak, akik értelmi akadályozottsággal élnek, mások hallás- vagy látássérültek, jól kezelt pszichiátriai betegek. Az új munkatársak kiválasztását itt is rehabilitációs mentor segíti, ő méri fel, hogy a képességek és az egészségügyi állapot alapján kinek milyen munka lehet ideális. Őt a kollégák később is megkereshetik, hetente egyszer van például nyílt nap, aktuális problémákkal, felmerülő kérdésekkel pedig máskor is lehet hozzá fordulni.

Call center és parkgondozás

A Rehab Force 2017-ben call centerrel is bővült, ami abban hozott változást, hogy ez már semmilyen szinten nem jelent fizikai munkát. „Arra törekszünk, hogy ha valaki megkeres minket, akkor fogyatékosságtól függetlenül tudjunk neki feladatokat adni. A call centerhez főleg olyan kollégák jelentkeznek, akiknek valamilyen testi sérülése van, dolgozik nálunk sok látássérült és kerekesszékes munkatárs is. Többen távmunkában, kistelepülésekről látják el ezt a feladatot, ami nagy segítségég, mert az utazás megterhelné őket, a lakhelyükön pedig nem igazán van olyan munkalehetőség, ami számukra megfelelő lenne” – mondja Szabó Péter. Az otthoni munkaállomások kialakítása persze plusz feladatot jelentett – a látássérülteknek például „beszélő számítógépekre” van szükségük –, de technikailag megoldható volt minden.

Újabb profillal 2019-ben bővült a cég, azóta látnak el parkgondozási, parkfenntartási feladatokat Őrmezőn és Gazdagréten. „Ez édesanyám ötlete volt, aki nyugdíjba ment, de mivel egész életében vezető beosztásban dolgozott és nagyon aktív volt, nem akart feladatok nélkül maradni. Szívügyei voltak a hajléktalanok, így kitalálta, hogy számukra teremt munkalehetőséget. Sokan már lakhatási támogatást is kapnak, sikerült talpra állniuk. Vannak, akik még szállón laknak, de édesanyám őket is segíti abban, hogy összeköltözzenek, albérletet tudjanak kivenni” – mondja Szabó Péter. Ez a terület is kihívásokkal teli, az alkoholfüggőség például komoly veszélyt jelent, de szakemberek annak leküzdését is segítik.

 

Fotó: Unsplash.com