null

Fonal, ami mindenkit összeköt

Hetven éve kezdték meg a munkát harmincnál kevesebb vak és gyengénlátó munkatárssal, ma már kilencszáz dolgozójuk van, akik közül hatszázan megváltozott munkaképességűek. A Szegedi SZEFO Zrt. elsősorban kötött ruházati termékeket és áramelosztó, -szabályozó készülékeket készít akkreditált foglalkoztatóként, jelen van a nyílt munkaerőpiacon is. Mi kell ahhoz, hogy integrált munkahelyként sikerrel tudjanak működni?

A Szegedi SZEFO Zrt. jogelődjét, a Szegedi Fonalmentő Vállalatot hetven éve, 1953-ban alapították a Vakok Országos Szövetségének dél-magyarországi csoportjának kezdeményezésére. A Szegedi Fonalmentő 27 vak és gyengénlátó alapító alkalmazottal kezdte meg működését, igazgatója 34 éven át dr. Jáksó László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szervezetének egykori elnöke volt.

„A társaság elsősorban fonalmentéssel foglalkozott, a textiliparban keletkező hulladékot hasznosította újra. A mentett fonalat visszaorsózták, majd az újrahasznosított fonalból különböző termékeket – például műszaki vásznat és kötött divatárut – készítettek. Bizonyos munkafolyamatok elvégzéséhez azonban nélkülözhetetlen volt a jó látás, ezért a látássérült munkavállalók mellett egyre több egyéb fogyatékossággal élő és egészségkárosodott ember kapott munkalehetőséget a társaságnál. Jelenleg látás-, hallás- és mozgássérült emberek, értelmi fogyatékossággal, autizmussal, pszichoszociális fogyatékossággal élő személyek, illetve krónikus betegség vagy baleset miatt megváltozott munkaképességűvé vált kollégák dolgoznak együtt ép munkatársakkal” – mondja Gyurácz Annamária a Szegedi SZEFO Zrt. kommunikációs menedzsere.

A társaságnál a fogyatékossággal élő emberek és az ép munkatársak egymást kiegészítve, szorosan együttműködve dolgoznak csapatban. Így készülhetnek magas minőségű, versenyképes termékek. A kollégák kiválasztásában a HR-osztály mellett a rehabilitációs tanácsadóknak is fontos szerepük van. „Most nagyjából kilencszázan dolgoznak nálunk, közülük több mint hatszázan megváltozott munkaképességűek. A fogyatékossággal élő személyek mellett jelentős számban vannak jelen a sorsszerű megbetegedés következménye miatt megváltozott munkaképességű személyek is. A társaság társadalmi felelősségvállalásának egyik fő terepe a megváltozott munkaképességű embertársak – jogi elvárásokon túlmutató – foglalkoztatásával az esélyegyenlőség megteremtése, javítása” – mondja Gombosné Mile Anikó rehabilitációs tanácsadó.

Kötöttáru és kapcsoló

A Szegedi SZEFO Zrt. Csongrád-Csanád vármegyében a székhelyen kívül két telephelyet és négy fióktelepet működtet, továbbá egy fióktelepet Békés vármegyében és egyet Hajdú-Biharban. A fióktelepi működés termelési bázisa – a másik fő tevékenység – az áramelosztó és -szabályozó készülékek összeszerelése, gyártása, amelyben mintegy 90 százalékos arányban vesznek részt a fogyatékossággal vagy tartós betegséggel élő kollégák. A munkát bérmunkában végzik a dolgozók egy nagy francia cégnek, már az első csavart is ők csavarják be, és a késztermékeket is ők csomagolják.

„Cégünknél a varrodai munka is hangsúlyos. Elsősorban felsőruházati termékeket – például kötött pulóvereket és kardigánokat – gyártunk, ebben a munkafolyamatban a megváltozott munkaképességű kollégákat nagyon sok területen tudjuk alkalmazni. Vannak köztük varrónők, és olyanok, akik kisebb kézi varrásokat, vagy ha szükséges rojtot, bojtot készítenek. Mások a szabászati feladatokat végzik, a félkész- vagy készáruvasalásban vesznek részt, a mosodában dolgoznak, vagy éppen a kellékraktárban segítenek átszámolni a bevételezett termékeket. Számukra és számunkra is fontos, hogy ne izoláltan dolgozzanak, hanem ép kollégákkal közösen” – mondja Magdáné Schröffel Ágnes kreatív igazgató.

Fotó: Szegedi SZEFO Zrt.

A varrodának saját márkás termékei is vannak, amelyek Chance (esély) néven kerülnek az üzletekbe, de dolgoznak más tervezőkkel, például Zoób Katival is. Fő megrendelőjük egy olasz divatcég, amelynek terméke mind az öt földrészen kapható. Ez különösen büszkeséggel tölti el a munkatársakat. Nemrég új tevékenységgel – elektronikai hulladékok feldolgozásával – is bővült a Szegedi SZEFO Zrt. portfóliója. Ezen a területen a cég még nem rendelkezik tapasztalattal, de a kollégák itt is lelkesen kezdték meg a munkát.

Folyamatos figyelem

A kollégák munkáját rehabilitációs team segíti, amelynek tagjai tanácsadók, mentorok és asszisztensek. Ők életvezetési tanácsokat adnak, segítő beszélgetéseket folytatnak a dolgozókkal, közreműködnek a hivatalos ügyek intézésében is. Utóbbi főleg azoknál fontos, akiknek a beszéde akadályozott, illetve értelmi fogyatékossággal élnek. Arra is volt példa, hogy a rehabilitációs tanácsadók a bevásárlásban segédkeztek, vagy éppen a szociális bérlakások igénylésében. Ha úgy adódik, hogy a munkavállaló az egészségi állapota miatt egyedül már nem boldogul, akkor a gondnoksági eljárás elindításához is nyújtanak támogatást a rehabilitációs szakemberek. A cég munkavállalói részére külön magazint is készít. Vannak a társaságnál munkahelyi segítők is, akik a tényleges munkavégzést támogatják. A telephelyeken heti négy napon rendel foglalkozás-egészségügyi szakorvos, őt bármikor megkereshetik a kollégák, kérhetnek tőle tanácsot. Akinél erre szükség van, annál külön szolgáltatók segítik a közlekedést is.

A társaságnál szerveznek érzékenyítő tréningeket is, amelyek nem csak azért fontosak, hogy az ép munkatársak minél jobban megértsék és támogatni tudják a megváltozott munkaképességű társakat, hanem azért is, hogy a fogyatékossággal élők is elfogadják önmagukat, képesek legyenek a kompromisszumokra, önbecsülésük ne sérüljön. Fontos, hogy a megváltozott munkaképességű kollégák egymással szemben is elfogadóak legyenek, a sajátjuk mellett megértsék mások nehézségeit. Ahhoz, hogy a közös munka gördülékeny legyen, elengedhetetlen a kölcsönös odafigyelés – függetlenül attól, hogy valaki egészséges vagy megváltozott munkaképességű.

Végtaghiányos mesehős, akinek története mindenkinek ismerős

A Csodabogár című mesekönyv végtaghiányos főhősén keresztül mutat rá az egymás felé való nyitottság fontosságára Kiss Judit Ágnes, akinek kötete több díjat is elnyert. A József Attila-díjas költő, író, tanár A Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány felkérésére írta meg mesekönyvét, de nem csak a végtaghiányos kicsiket és azok családját szólította meg vele.

Elolvasom

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Elolvasom

Szülőként feldolgozni: a végtaghiány csak a gyerekeknek lehet természetes

Míg a veleszületett végtaghiányt a gyerekek jellemzően természetesnek veszik és nem okoz számukra elakadást, addig szüleik traumaként élhetik meg az ilyen helyzetet, nehezen dolgozhatják azt fel – emiatt is szervez számukra segítő foglalkozásokat A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány. Az érintett szülők nehézségeiről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk, aki az alapítvány programjában is közreműködik.

Elolvasom