null

„A divat világában igazi kincs a fogyatékkal élők érzékenysége”

A divat világa egyre jobban nyit a fogyatékkal élők felé, legyen szó akár a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról, fogyatékkal élő modellekről, vagy éppen a célcsoportról. Zoób Kati már 25 éve felfigyelt rájuk, ma is vallja: igazi kincs, amit tőlük kapni, nekik pedig adni lehet.

Zoób Kati huszonöt éve került kapcsolatba a fogyatékkal élők világával, akkor készített egy olyan kollekciót, amit kifejezetten a kerekesszékeseknek szánt. „Már a tervezéskor az ő ergonómiájukat tartottuk szem előtt, figyeltünk minden apró részletre. Például velük együttműködve találtuk ki, hogy egy mellényen vagy egy nadrágon hogyan lehet kényelmesen elhelyezni egy zsebet. Meg kellett oldani azt is, hogy egy esőkabát öléből a víz jól folyjon ki. A kollekció megtervezése komoly szakmai munka volt, műszaki anyagát és snittjeit át is adtuk egy mozgássérült alapítványnak. Reméltük, hogy létrejönnek olyan kisebb műhelyek, ahol mozgáskorlátozottaknak készülnek ruhák, lévén tudtuk, az ilyen öltözeteket konfekcionálni nagyon nehéz” – mondja.

Nem lehet uniformizálni

A tervező kiemeli, hogy fogyatékkal élőknek teljesen más ruhát készíteni, mint az átlagembernek, esetükben szó sem lehet olyan sorozatgyártásról, mint ami a nagy cégeknél megszokott. Náluk a nehézséget az adja, hogy ahányféle sérülés vagy probléma, annyiféle öltözetre lehet szükség, így a gyártás nem történhet komolyabb tételben, pusztán a méretet megváltoztatva.

Elle Fashion Show 2013. Varga Katalin Eszter, a Miss Colours szépségverseny 2012-es győztese Katti Zoób Haute Couture méretre készült ruhát visel

„A legjobb az, ha az ilyen öltözetet megváltozott munkaképességű emberek készítik, ők ugyanis a saját tapasztalataikat is be tudják illeszteni a munkafolyamatba. A ’90-es években ezzel a témával rengeteget foglalkoztam, arra is lehetőséget teremtettem, hogy fogyatékkal élők járhassanak hozzánk dolgozni. Izgalmas feladat volt ilyen munkatársakkal együttműködni, de sajnos kiderült: a varrás és a kézműves munka sokak számára túl nehéz. Például egy varrógépet nem egyszerű hajtani, az akkori akadálymentesítés mellett pedig a munkába járás sem feltétlenül volt gond nélküli. Emiatt az érintettek inkább az olyan munkák felé fordultak, amelyek könnyebben végezhetők” – emlékszik vissza Zoób Kati.

Közös munka, közös eredmények

A következő lépés az volt, amikor a tervező nagyjából tíz éve készített egy kollekciót a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft.-nek. Itt a lényeg az volt, hogy a megváltozott munkaképességű emberek tudását felhasználva egy magyar brand indulhasson útjára. „Velük már nem vagyunk kapcsolatban, de a Szegedi SZEFO Zrt.-vel ma is együttműködünk.

A Szegedi SZEFO Zrt.-nek Zoób Kati több ruhát is tervezett, fotó: Bézsenyi Zsolt

Ez egy nagyon sikeres állami vállalat, ahol sok megváltozott munkaképességű kolléga dolgozik. Velük rendszeresen készítünk kollekciókat, a közös munka nagyon jó. Külön kiemelném, hogy azon a területen, amelyen mi mozgunk, nagyon fontos az a fajta finomság és odaadás, amit náluk látok – mondja a tervező. Zoób Kati eddig minden munkája során azt tapasztalta, hogy a fogyatékkal élők elhivatottsága kiemelkedő, emiatt is örül annak, hogy ha nem is folyamatosan, de már sok éve dolgozhat velük együttműködve.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom