A Kaláka Felkészítő Otthon Alapítvány munkatársai

Fontos, hogy a megváltozott munkaképességű fiataljaink örömet biztosító munkát végezzenek - Kaláka Felkészítő Otthon Alapítvány

Kassai Erika szakvizsgázott szociális szakember, a lakóotthon vezetője avat be minket a lakóotthonban végzett rehabilitációs fókuszú munkájukba.

Alapítványunk 28 éve biztosít lakóotthonos ellátást enyhén értelmi fogyatékos, fiatal felnőttek számára. A hosszú távú, akár élethosszig tartó lakhatás mellett, egyénenként igényelt mértékű és formájú személyes segítséget is nyújt. Programunk jelenleg 10 felnőttnek biztosít lakóotthonos ellátását, mellettük egy 3 fős stáb dolgozik közvetlenül.

Az alapítvány munkatársa nyulat etet

A napi segítő-és szociális munka a mindennapok feladatain kívül klienseink munkába állását, ennek hiányában napjaik hasznos eltöltését, egyéni gazdálkodását kívánja támogatni. 10 lakónk közül jelenleg 7-en dolgoznak, és ez lehet így nem tűnik nagy eredménynek, de ha másként tekintünk erre az arányra, akkor láthatjuk, hogy 70%-os az arány az aktívan dolgozó lakók javára. A munkavállalók egy része védett munkahelyen, egy része a nyílt munkaerőpiacon helyezkedett el.

Fontos hangsúlyozni, hogy rehabilitációs munkánk jelentős eleme a megfelelő munkahely megtalálása a lakók számára, hiszen ez nem csak jövedelmet biztosít számukra, hanem emeli az önbecsülésüket, magabiztosságukat és számos építő kapcsolat is származik a munkahelyi közösségből. Van, aki barátságra, van, aki szereleme talált így. Nagy körültekintéssel segítjük a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket, hiszen megváltozott munkaképességük, és aktuális állapotuk mellett az is nagyon fontos, hogy olyan munkával töltsék a mindennapjaikat, amely számukra örömet okoz.

Olyan munkahelyen, olyan kollégák között, olyan munkát végeznek, ami ébren tartja bennük a lelkesedést, így munkába járó lakóink önállóan kelnek reggelente, nincs szükség noszogatásra, hosszas ébresztgetésre, pedig sokszor hajnali kelésről van szó. Mindebben rengeteg segítő munka van, de nem túlzok, ha azt mondom, tényleg büszkék arra, hogy dolgoznak. Hasznosnak érzik magukat, ez pedig felénk is nagyon pozitív visszajelzés.

Sok határ máshol húzódik a megváltozott munkaképességű embereknél. Ez azt is jelenti, hogy a mi lakóink például 8 óra helyett 4-6 órás munkaviszonyban dolgoznak, jellemzően alacsonyabb az állóképességük, vagy lassabban érnek célba. Tétovábbak, esetleg tovább tart egy-egy munkaművelet elvégzése, és ez néha keserűséget okoz számukra. Érzékenyebbek is ép kollégáiknál, néha olyan helyzeteket is feszültnek vagy konfliktusosnak éreznek, amely nem feltétlenül az. Akadnak mélypontok még úgy is, hogy a munkahelyeken nagy szeretettel és elfogadással támogatják jelenlétüket, tevékenységüket. Ennek ellenére előfordul, hogy valaki úgy jön haza, hogy inkább váltana. Elfáradt, megbántódott, valami túl sok volt neki. Szerencsére abban a helyzetben vagyunk, hogy mindennap hazajönnek hozzánk, és szinte azonnal kiadják magukból a sérelmeket. Van mód a feszültségek elvezetésére és arra, hogy átbeszéljük a történteket. Nyitottak egy másik nézőpontra is, vissza lehet fordítani őket akkor, amikor feladnák.

Eskövő az alapítvány életében

Az önálló jövedelem pedig túl a vásárlóértéken egyféle szabadságot, a felnőtt létezés megélését adja számukra, sőt annál is többet. Örömmel gazdálkodnak azzal, amiért megdolgoztak, és nem csak maguknak vásárolnak. Előszeretettel kedveskednek egymásnak és nekünk is apróságokkal. Figyelik a másikat, kinek mi okoz örömet vagy kisegítik egymást, ha arra van szükség.

A kevésből is adnak és ez belülről fakadó attitűd, nem tanítható magatartás.

„Érintett szülőként tisztában vagyunk azzal, mit jelenthet egy sérült gyerek fejlesztése”

Gyógytornászokkal, gyógypedagógusokkal, logopédusokkal és más szakemberekkel próbálja segíteni a rehabilitációra szoruló gyerekek szüleit a pécsi Borsóház, amelynek neve sokaknak Zente, az SMA-ban érintett kisfiú fejlesztése miatt lehet ismerős. Az intézmény alapítói saját tapasztalatból tudják, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak az érintett családok, emiatt szeretnének alapítványként is mellettük lenni.

Elolvasom

„A szexuális visszaéléseknél mérlegelésnek egyáltalán nincs helye”

A fogyatékossággal élő emberek az átlagosnál védtelenebbek az abúzussal és a megfélemlítéssel szemben, különösen igaz ez az értelmi sérült, autista személyekre. Esetükben nem csak felismerni, hanem orvosolni is nehezebb az ilyen problémákat. Erre kínál válaszokat a Kézenfogva Alapítvány hamarosan induló programja, amelynek alapelemeit már évtizedekkel ezelőtt kidolgozta és kipróbálta a civil szervezet.

Elolvasom