null

„Fontos, hogy a társadalmi vállalkozások termékei piacképesek legyenek”

Egy baleset vagy betegség, hirtelen élethelyzet-változás bárki életét felülírhatja, ezt ismerte fel a Magyar Vöröskereszt három észak-magyarországi szervezete. Az általuk életre hívott klaszter és projektiroda a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését igyekszik segíteni, társadalmi vállalkozásaikkal közvetlenül is biztosítanak munkalehetőséget.

A Kézfogás Klasztert másfél éve hívta életre a Magyar Vöröskereszt három észak-magyarországi szervezete, abból a célból, hogy a társadalmi problémákra lehetőségek megteremtésével, az adottságok összehangolásával, innovatív megoldásokkal adjon választ. Alapító tag a MIREHAB Közhasznú Nonprofit Kft. és a SAVIC GROUP Közhasznú Nonprofit Kft. is, a humanitárius szervezet munkáját az ő szakembereik is segítik. A civil kezdeményezés ma már egyesületi formában tevékenykedik.

A Tű, Cérna, Szeretet néven működő varrodában sokféle termék készül

„Egyesületünk célja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, majd az általuk előállított termékek piacra juttatása. A foglalkoztatást általánosságban is segítjük, ennek érdekében hoztunk létre egy olyan állásportált, amelyen a velünk kapcsolatban lévő szervezetek és cégek kifejezetten megváltozott munkaképességű dolgozóknak tudnak állásokat meghirdetni. Ez hasonló az Érték Vagy! portálhoz, a két felület egymást is támogatja. Csak míg ők országosak, addig míg regionális szinten segítjük a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését” – mondja Grubert Roland, a Kézfogás Klaszter elnöke, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és a Nógrád megyei szervezetének vezetője.

Folyamatos fejlődés

Az egyesület nemrég egy projektirodát is létrehozott, amely pályázati tanácsadással, projektírással, projektvezetéssel támogatja a hozzá forduló szervezeteket, esetleg magánszemélyeket. Itt olyan cégeket segítenek, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak, akkreditált vagy védett munkahelyeket működtetnek.

A klaszternek Borsod megyében saját társadalmi vállalkozásai is vannak, ilyen a Kis-Hortobágy Major és a Tű, Cérna, Szeretet néven működő varroda. Előbbi még 2018-ban indult, területén megváltozott munkaképességű emberek nevelnek kecskéket, hogy tejükből kézműves sajtokat és egyéb finomságokat készítsenek. „Célkitűzésünk, hogy a társadalmi vállalkozásink be tudjanak jutni az áruházakba, termékeik kikerülhessenek a polcokra. Ennek érdekében kapcsolatban vagyunk a Bake My Day pékségek üzemeltetőjével, sokféle témáról beszélgetünk. A Vöröskereszt a CBA-val is aláírt együttműködést, mellettük partnerei vagyunk az Auchannak is. Együttműködés keretében segítünk abban is, hogy a társadalmi vállalkozások portékái piacképesek lehessenek” – mondja Grubert Roland.

Saját név, saját márka

A varrodának saját márkái is vannak, ilyen például Prücsök névre keresztelt babatermék és gyermekruházati család. Készítenek olyan ökozsákokat is, amelyek az áruházak műanyag zacskóit válthatják ki. Saját márkás termékként – Heverde néven – van a kínálatban babzsákfotel is, amiből terveztek kutyaalakút is, ezzel idén mutatkoztak be a Hungexpón. Jelenleg fejlesztik SLGTRJN nevű márkájukat, amivel elsősorban a salgótarjáni lokálpatriótákat szeretnék megcélozni.

A varrodában készülnek a Vöröskereszt munkaruhái is, de varrnak cégeknek is. Olyan vállalkozásoknak is szállítanak termékeket, amelyek nem csak kivitelezést kérnek, hanem tervezést is. Gépi hímzéssel gyártanak céges pólókat, elérhető a manufaktúrában textilnyomtatás is. Képeket, terveket, feliratokat nem csak pólókra helyeznek el, hanem bármilyen pamut alapanyagú textilre. Ezzel a módszerrel céges arculati elemek, molinók is készülhetnek. A munkatársak díszgyertyákat és díszszappanokat is formáznak, a véradók által nyújtott segítséget is ilyen termékekkel köszönik meg. A kollégák harmada különböző ajándéktárgyakat gyárt, ehhez nemrég beszereztek kerámiaégető kemencét. Egy lézervágógépet is vásárolt a manufaktúra, azzal egyebek mellett karácsonyi dekorációk is készülhetnek majd rétegelt lemezből.

Végtaghiányos mesehős, akinek története mindenkinek ismerős

A Csodabogár című mesekönyv végtaghiányos főhősén keresztül mutat rá az egymás felé való nyitottság fontosságára Kiss Judit Ágnes, akinek kötete több díjat is elnyert. A József Attila-díjas költő, író, tanár A Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány felkérésére írta meg mesekönyvét, de nem csak a végtaghiányos kicsiket és azok családját szólította meg vele.

Elolvasom

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Elolvasom

Szülőként feldolgozni: a végtaghiány csak a gyerekeknek lehet természetes

Míg a veleszületett végtaghiányt a gyerekek jellemzően természetesnek veszik és nem okoz számukra elakadást, addig szüleik traumaként élhetik meg az ilyen helyzetet, nehezen dolgozhatják azt fel – emiatt is szervez számukra segítő foglalkozásokat A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány. Az érintett szülők nehézségeiről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk, aki az alapítvány programjában is közreműködik.

Elolvasom