null

„Fontos, hogy a társadalmi vállalkozások termékei piacképesek legyenek”

Egy baleset vagy betegség, hirtelen élethelyzet-változás bárki életét felülírhatja, ezt ismerte fel a Magyar Vöröskereszt három észak-magyarországi szervezete. Az általuk életre hívott klaszter és projektiroda a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését igyekszik segíteni, társadalmi vállalkozásaikkal közvetlenül is biztosítanak munkalehetőséget.

A Kézfogás Klasztert másfél éve hívta életre a Magyar Vöröskereszt három észak-magyarországi szervezete, abból a célból, hogy a társadalmi problémákra lehetőségek megteremtésével, az adottságok összehangolásával, innovatív megoldásokkal adjon választ. Alapító tag a MIREHAB Közhasznú Nonprofit Kft. és a SAVIC GROUP Közhasznú Nonprofit Kft. is, a humanitárius szervezet munkáját az ő szakembereik is segítik. A civil kezdeményezés ma már egyesületi formában tevékenykedik.

A Tű, Cérna, Szeretet néven működő varrodában sokféle termék készül

„Egyesületünk célja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, majd az általuk előállított termékek piacra juttatása. A foglalkoztatást általánosságban is segítjük, ennek érdekében hoztunk létre egy olyan állásportált, amelyen a velünk kapcsolatban lévő szervezetek és cégek kifejezetten megváltozott munkaképességű dolgozóknak tudnak állásokat meghirdetni. Ez hasonló az Érték Vagy! portálhoz, a két felület egymást is támogatja. Csak míg ők országosak, addig míg regionális szinten segítjük a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését” – mondja Grubert Roland, a Kézfogás Klaszter elnöke, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és a Nógrád megyei szervezetének vezetője.

Folyamatos fejlődés

Az egyesület nemrég egy projektirodát is létrehozott, amely pályázati tanácsadással, projektírással, projektvezetéssel támogatja a hozzá forduló szervezeteket, esetleg magánszemélyeket. Itt olyan cégeket segítenek, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak, akkreditált vagy védett munkahelyeket működtetnek.

A klaszternek Borsod megyében saját társadalmi vállalkozásai is vannak, ilyen a Kis-Hortobágy Major és a Tű, Cérna, Szeretet néven működő varroda. Előbbi még 2018-ban indult, területén megváltozott munkaképességű emberek nevelnek kecskéket, hogy tejükből kézműves sajtokat és egyéb finomságokat készítsenek. „Célkitűzésünk, hogy a társadalmi vállalkozásink be tudjanak jutni az áruházakba, termékeik kikerülhessenek a polcokra. Ennek érdekében kapcsolatban vagyunk a Bake My Day pékségek üzemeltetőjével, sokféle témáról beszélgetünk. A Vöröskereszt a CBA-val is aláírt együttműködést, mellettük partnerei vagyunk az Auchannak is. Együttműködés keretében segítünk abban is, hogy a társadalmi vállalkozások portékái piacképesek lehessenek” – mondja Grubert Roland.

Saját név, saját márka

A varrodának saját márkái is vannak, ilyen például Prücsök névre keresztelt babatermék és gyermekruházati család. Készítenek olyan ökozsákokat is, amelyek az áruházak műanyag zacskóit válthatják ki. Saját márkás termékként – Heverde néven – van a kínálatban babzsákfotel is, amiből terveztek kutyaalakút is, ezzel idén mutatkoztak be a Hungexpón. Jelenleg fejlesztik SLGTRJN nevű márkájukat, amivel elsősorban a salgótarjáni lokálpatriótákat szeretnék megcélozni.

A varrodában készülnek a Vöröskereszt munkaruhái is, de varrnak cégeknek is. Olyan vállalkozásoknak is szállítanak termékeket, amelyek nem csak kivitelezést kérnek, hanem tervezést is. Gépi hímzéssel gyártanak céges pólókat, elérhető a manufaktúrában textilnyomtatás is. Képeket, terveket, feliratokat nem csak pólókra helyeznek el, hanem bármilyen pamut alapanyagú textilre. Ezzel a módszerrel céges arculati elemek, molinók is készülhetnek. A munkatársak díszgyertyákat és díszszappanokat is formáznak, a véradók által nyújtott segítséget is ilyen termékekkel köszönik meg. A kollégák harmada különböző ajándéktárgyakat gyárt, ehhez nemrég beszereztek kerámiaégető kemencét. Egy lézervágógépet is vásárolt a manufaktúra, azzal egyebek mellett karácsonyi dekorációk is készülhetnek majd rétegelt lemezből.

„A konduktív nevelés egy szemlélet, egy életforma”

Központi idegrendszeri sérülés miatt mozgássérültté vált gyerekek ezreinek nyújtottak segítséget az elmúlt évtizedekben, az itt képzett konduktorok pedig országszerte, sőt világszerte teszik ugyanezt. A Pető Intézet már számos néven működött, de fogalommá ebben a formában vált. Mit jelent a Pető-módszer és milyen esetekben jelenthet segítséget?

Elolvasom

„Missziónk a munkaképesség fejlesztése”

Történetük több mint 30 évvel ezelőtt indult, ma már lakóotthont működtetnek, foglalkoznak támogatott lakhatással, nappali ellátójukban pedig fejlesztő műhelyekkel is segítik az intellektuális képességzavarral élő felnőtteket. A Fogd a Kezem Alapítvány legfontosabb célja, hogy gondozottjainak megadja a részben önálló életvitel megteremtésének lehetőségét.

Elolvasom