null

Hogy lehet a divat mindenkié?

A divat nem csak a szépségről és a ruhákról szólhat, hanem felhívhatja a figyelmet magukra az emberekre is. Azokra is, akik fogyatékossággal élnek. Hogyan segítheti a divat, hogy a társadalom elfogadóbb legyen, és milyen lehetőséget láthatnak ebben a tervezők?

Év elején Lengyel Zsófia tartott online divatbemutatót, akinek mottója: Mindenki képes, csak mindenki másképp. Zsófi, aki az élsporttól jutott el a divat világáig, fontosnak tartja megmutatni, hogy elsősorban nő, és csak másodsorban látássérült. A fogyatékkal élők ügyét a divattervezők is gyakran fókuszba helyezik, a bemutatóikon több ilyen modell is végigmegy a kifutón.

„Én elsősorban farmerből és csipkéből készítek újrahasznosított ruhákat, az Ability Fashion pedig már évekkel ezelőtt megkeresett. A bemutatóimat casting korábban sem előzte el, nem kellett, hogy a modellek 180 centisek legyenek. Egy ilyen esemény nem attól tökéletes, hogy minden egyforma, minden ugyanolyan. Emiatt volt számomra természetes, hogy azonnal igent mondok az Ability Fashionnek” – mondja Réti Éva, a Réthy Fashion alapítója, designere.

A tervezőnek a koronavírus-járvány előtt évente legalább két olyan divatbemutatója volt, amelyen fogyatékkal élő modellek is vonultak. „Ők talán érzékenyebbek, de nagyon jó velük dolgozni. Befogadó a közönség is, a divat világa ebből a szempontból szerencsés” – mondja.

Réti Éva (középen) ruháit is bemutatták Lengyel Zsófia 2022 februárjában megtartott online divatbemutatóján

Építészből divattervező

Éva maga is érintett, minimális beszédproblémával él, amiből gyerekkorában gondja is volt. „Egy pici faluban nőttem fel, ráadásul nem csak dadogtam, hanem balkezes is voltam, ami akkoriban szintén »bűn« volt. Ötödikes koromig csak hármasokat vittem haza, nem szereztem jó jegyeket. Ez azért történt, mert a dadogásom akkoriban nagyon súlyos volt. Aztán ötödikes koromban jött egy fiatal tanárnő, aki frissen végzett az egyetemen. Ő lett az osztályfőnökünk, és egyben az első tanár, aki többet látott bennem egy dadogó kislánynál. Emlékszem, behívott, és azt mondta: nagyon okos vagyok, nem érti, miért nem tanulok jobban. Abban az évben mindenből ötös lettem” – emlékszik vissza Éva.

A dizájnert a divat világa mindig is vonzotta, így felvázolta a pedagógusoknak erre vonatkozó terveit. Nem fogadták kitörő örömmel, lévén a divattervező és a stylist fogalma akkoriban még ismeretlen volt, pláne egy pici faluban, így azt gondolták, varrónő szeretne lenni. Végül más utat választott, építészként végzett, mintegy húsz évet az építőiparban töltött. Ezt követően döntötte el: megvalósítja régi álmát. Azóta tervezi újrahasznosított ruháit, munkáját nagyon szereti. Gyerekeknek és felnőtteknek is tart előadásokat módszeréről, az érzékenyítésre ezek során is figyel.

Munkából barátság

Míg Réti Éva az Ability Fashion közreműködésével került kapcsolatba fogyatékkal élő modellekkel, addig Lőrincz Ildikót a Mozdulj! Közhasznú Egyesület kötötte össze Lengyel Zsófiával. „Ő volt az első látássérült modell, akit megismertem, de találkoztam kerekesszékesekkel is. Az első divatbemutatót közel 10 éve szerveztük az egyesülettel, emlékszem, eleinte picit félve mentem a találkozókra. A ruhákat például Zsófi lakásában próbáltuk, hogy emiatt ne kelljen utaznia, a kerekesszékes modellt is külön kerestük fel. Nagyon jóban lettünk, később üzletet is nyitott Hódmezővásárhelyen” – emlékszik vissza a Mystic Day tervezője, cégvezetője.

Lőrincz Ildikó (középen, fekete ruhában) a Mozdulj! egyik korábbi divatbemutatóján

Ildikó kiemeli, hogy munkája során olyan fogyatékkal élőket ismerhetett meg, akik állapotukat elfogadták, éppen ezért életük olyannyira teljes, hogy ismeretségi körük már nem is gondol arra, hogy fogyatékossággal élnének. „Nekik nincs szükségük sajnálatra, be akarnak, és be is tudnak illeszkedni a társadalomba. Én is ugyanúgy kezelem őket, mint az épeket, ugyanazokról a témákról beszélgetünk. Segítenünk csak abban kell őket, hogy legyenek olyan rendezvények, ahol szélesebb közönségnek is bemutatkozhatnak, ahol ki tudnak állni a világ elé” – mondja Ildikó. A tervezőnek két fia van, és mivel náluk is fontosnak tarja az érzékenyítést, a divatbemutatókra őket is el szokta vinni. Egyikük már kísérője is volt látássérült modellnek.

Kell a figyelem

„Azt látom, hogy a divat világában egyre jobban elfogadják a fogyatékkal élők szereplését. Ez a folyamat már több éve tart, az érzékenyítésre pedig már az olyan márkák is figyelnek, mint a Victoria’s Secret, amely sokáig csak tökéletes alkatú modellekkel dolgozott. Idén például egy Down-szindrómás lány is kifutóra lépett náluk” – mondja Ildikó. Hozzáteszi, hogy ezt a legtöbb márka nem kommunikálja, de mindez nem csak az érzékenyítés miatt fontos, hanem azért is, mert az emberek ezt ma már elvárják, és mert a világ afelé halad, hogy elismerjük, vannak különböző testalkatok, egészségi állapotuk, sérülések, azokat pedig nem kell szégyellni.

A fogyatékkal élőknek lehetőséget adó rendezvények nem csak a sorstársakat bátoríthatják, hanem az épeknek is erőt adhatnak. Lőrincz Ildikó például megemlíti egy korábbi időszakát, amikor nagyon elfoglalt volt, nem ért rá sportolni, a Mozdulj! egyik divatbemutatóján viszont találkozott paralimpikonokkal is, akik az eseményen nézőként vettek részt. Ekkor döbbent rá, hogy ha a mozgásra ők is tudnak időt szakítani, képesek energiájukon felül teljesíteni, akkor ő sem hivatkozhat arra, hogy a munkája miatt nincs rá ideje. Ennek hatására kezdett el újra mozogni.