„Itt nem azt nézik, hogy mid hiányzik vagy mid van meg, hanem azt, hogy te egy sportoló vagy”

Illés Fanni aranyat úszott a tokiói paralimpián és több világ- és Európa-bajnokságról is éremmel tért haza. Születésekor édesanyjának azt javasolták a kórházban, hogy hagyja ott Fannit. Szülei integráltan nevelték és minden lehetőséget biztosítottak neki. 
Végtaghiánya nem volt akadály számára, egészen a paralimpiáig jutott. Célja, hogy a sporton keresztül integrálja a fogyatékossággal élőket.

„Mivel itthon sosem volt, a személyi asszisztenciát még az érintettek sem ismerik.”

A Freekey társalapítójaként dolgozik azért, hogy a fogyatékossággal élők személyi asszisztenciával kaphassanak lehetőséget a teljes élethez. Csángó Dánielnek megadatik, hogy finanszírozni tud egy ilyen szolgáltatást, de ez nem mindenhol alapvetés, és az érintettek szüleitől sem várható a végtelenségig ilyen segítség. Társaival nem a jótékonykodásban hisz, hanem abban, hogy az államilag támogatott asszisztencia lehetőséget ad arra, hogy a sorstársak adófizetőkké válhassanak, és családtagjaik is kiléphessenek az önkéntes segítés ördögi köréből.

Elolvasom

„Elfogadó családban nőttem fel, már gyerekként tudtam, sokféle érték van”

Magyarországon 1993 után, a közoktatási törvény változását követően kezdett elterjedni, hogy az akadályozottsággal élő diákok ép társaikkal közös intézménybe járjanak. Az integráció korát megelőzve ágyazott meg ennek a Gyermekek Háza, amelynek alapítója és vezetője a kezdetektől a diákok sokszínűségére fókuszált. Kókayné Lányi Mariettát pályájáról és motivációiról faggattuk.

Elolvasom