null

Már Nagykanizsán is épült befogadó játszótér

"Vár” tematikával nyitotta meg kapuit a 25. befogadó játszótér, Nagykanizsán. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” program keretében eddig átadott játszótereken az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játékon keresztül ismerhetik meg egymást és válhatnak elfogadó felnőttekké. A nagykanizsai játszótér különlegessége, hogy a játékok mellett a helyszínen egy okospad is helyet kapott, amely nemcsak internet lehetőséget biztosít, hanem telefon töltésére is alkalmas. 

 

A város történelméhez szorosan kötődő, „vár” tematikáját választották a most átadott befogadó játszótér tervezői. A közösségi térként is funkcionáló, immáron 25. játszótéren kilenc játékelemen kívül okospad és kerékpártároló is várja a helyszínre érkezőket. A témakör és az eszközök kiválasztásakor azon túl, hogy a fogyatékossággal élő és ép gyermekek együtt tudjanak játszani, szempont volt az is, hogy minél szélesebb korosztály számára használható elemek kerüljenek telepítésre. Hazánkban ugyanis a 14 év alatti gyermekek közül minden tizenötödik érintetett a fogyatékosság valamely típusával.

A nemzeti lottótársaság évek óta zászlóshajó szerepet vállal a fogyatékosságügy területén, aminek egyik kiemelt programja a befogadó játszóterek építése. Ebben a hosszútávú program keretében a gazdagon felszerelt, a mesék világát idéző játszóterek révén 2022 évvégére már közel húszezer gyermeket ismertet meg az önfeledt játék élményével” – hangsúlyozta Mager Andrea a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A nagykanizsai befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.

„Egy település, így Nagykanizsa jövőjét is a családok és a gyerekek jelentik, ezért kiemelt törekvésünk az „élhető város” létrehozása. És ebben a legfontosabb a gyermekek fejlődését és integrálódását biztosító játéklehetőség megteremtése. Mert a gyermekeknek a játék nélkülözhetetlen tündérvilág, mely megtanítja őket a cselekvés művészetére, egymás megismerésére és elfogadására. Nagy köszönet illeti a Szerencsejáték Zrt.-t, amiért a „Vár” tematikával lehetővé tette, hogy megnyissa kapuit egy befogadó játszótér” - mondta el Balogh László polgármester.

Az elmúlt évtizedben egy jól átgondolt koncepció mentén Nagykanizsa számos pontján újultak meg játszóterek, mert egy város megtartó erejét a kisgyermekes családok jelentik. Ennek a folyamatnak egyfajta kicsúcsosodása ez a befogadó játszótér, mely amellett, hogy közösségi térként funkcionál a jövőben, segíti az elfogadást is. Köszönet ezért a szép gesztusért a Szerencsejáték Zrt.-nek” - tette hozzá Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője. 

A nemzeti lottótársaság 2022-ig országosan 22 inkluzív játszóteret épített, amelyet idén egy budapesti és öt vidéki helyszínnel bővít. A Nagykanizsán október közepén átadott befogadó játszótér a vár tematika köré épült, díszítőelemei között megjelennek az adott kor használati tárgyai. A játszótérre egyedi játékelemeket és modern okospadot is telepítettek, így egyfajta közösségi térként is funkcionál. Az új helyszín olyan különleges és akadálymentes játékelemekkel várja a gyermekeket, mint például, rámpával kialakított központi akadálymentes vár, kerekesszékes körforgó, a megszokott laphinta mellett pedig egy baba-mama és egy fészek hinta is helyet kapott.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

 

Minden,  „A játék összeköt!” programhoz kapcsolódó további információkról a https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot weboldalon tájékozódhatnak.

Befogadó játszótér a közös élményekért már Berettyóújfaluban is

Akadálymentes megközelítést és közös élményeket ígér fogyatékkal élő és ép gyermekeknek egyaránt a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült újabb befogadó játszótér Berettyóújfalun. A nemzeti lottótársaság „Játék összeköt” programjának keretében 2017 óta már 26 olyan inkluzív játszótér épült országszerte, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék élményén keresztül válhatnak befogadó felnőttekké.

Elolvasom

Mentorálással és kellő támogatással bármi elérhető

Három évtizede segíti a fogyatékossággal elő embereket a KézenFogva Alapítvány, amelynek tevékenysége az idő során egyre jobban bővült, ma már komplett láncolatot alkot. Minden az önálló életvitel és a nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatás felé mutat, ami mentorálással és kellő támogatással azok számára is elérhető lehet, akiknél korábban ez csak távoli vágy lehetett volna.

Elolvasom