null

„Nálunk a tanulásban és a sportban is jeleskedhetnek a mozgássérültek”

Akadálymentesítéssel és szemléletformálással egyaránt nyitnak a fogyatékossággal élő diákok felé, akiket sportlehetőségekkel is igyekeznek megszólítani. A Soproni Egyetem sportklubjának külön parasport szakosztálya van, amelynek tagjai között egyetemisták és felnőttképzések hallgatói egyaránt vannak.

A Soproni Egyetemre az elmúlt 5-10 évben kezdtek el olyan hallgatók jelentkezni nagyobb számban, akik valamilyen testi fogyatékossággal élnek. Az intézmény a lehető legtöbb segítséget szerette volna megadni az érintetteknek, így komoly átalakításokba kezdett. A kollégiumok már nagyrészt teljesen akadálymentesek, van olyan végzett diák is, aki tanulmányi idején kollégista volt, és még a mozgássérült-segítő kutyáját is maga mellett tarthatta. „A már felújított, külső épületeink közül is akadálymentes mind, egyedül a campus belső területén van néhány régi épület, ahol vannak még tennivalók. A fogyatékossággal élő embereknek sportolási lehetőséget is nyújtunk, ennek érdekében hoztunk létre a sportszakosztályon belül külön parasport szakosztályt. Ezt Bihari Csaba vezeti, aki kerekesszékesként kosár- és kézilabdázik is. Van olyan parasportolónk is – Palkovits Tamás –, aki a tavalyi évben triatlonosként Európa-bajnokságot is nyert. Ez az egyesületünk egyik legnagyobb büszkesége” – mondja Horváth József, a Soproni Egyetem sportegyesületének (SMAFC) elnöke.

Ugyan a felsőoktatási intézményt direkt módon nem hirdetik a fogyatékossággal élő fiatalok körében, de a sportegyesületen keresztül megteszik ezt. „Járunk például olyan sporteseményekre, ahol a hallgatójelöltek és a leendő hallgatók megismerhetik az itt elérhető lehetőségeket. Így az érintettek láthatják, hogy nálunk a tanulásban és a sportban is jeleskedhetnek a mozgássérültek. A parasportjaink közül a kosárlabda és a kézilabda a legnépszerűbb, de elérhető nálunk tenisz, íjászkodás és triatlon is. A sportklub tagjai főleg az egyetem felnőttképzésére járnak, de vannak egyetemisták is. A tagjainknak heti három edzése van egy közeli középiskolában, amivel szoros együttműködésben vagyunk. Oda a sportolóink teljesen akadálymentesen tudnak bejutni. Megesik, hogy az ép kosarasok is elmennek a parasport szakosztály edzésére, és kerekesszékekben ülve kosaraznak velük. Ilyenből meccset is szoktunk szervezni, évente minimum egyet, de inkább kettőt.”

Az egyetemi sportklub foglalkozik szemléletformálással is, nemcsak házon belül, hanem azon kívül is. „Évente egyszer vagy kétszer középiskolásokhoz is elmegyünk. Ilyenkor általában három-négy kerekesszékesünk tart bemutatót a diákoknak, akik a kerekesszékbe is beülhetnek – hasonlóan, mint az egyetemi programok során –, és kipróbálhatják, milyen így kosarazni. Fix program az életünkben a februári Parasport Napja is, abban is részt veszünk minden évben. Érzékenyítő foglalkozásokat egyetemistáknak is tartunk, és mostanság ritkán, de elmegyünk cégekhez is.”

Nem siket szakemberek, egyszerűen csak jó szakemberek

Túl azon, hogy webfejlesztéssel foglalkoznak, digitális tananyagok készítésével segítik a sorstársak képzését, munkavállalását. Bár a SignCoders munkatársai siket emberek, ők nem siket programozók és siket dizájnerek akarnak lenni, hanem egyszerűen csak programozók és dizájnerek. Számukra a befogadás jelenti az igazi esélyegyenlőséget.

Elolvasom

A pihenés csodákra képes – pláne egy végletekig leterhelt szülőnél

Immáron három éve segíti a fogyatékossággal élő gyerekek szüleit a szolnoki Pihenősziget, ahová a kicsiket és nagyokat el lehet vinni egy hétvégére annak érdekében, hogy az alatt a szülők feltöltődhessenek. Alapítója érintett anyukaként ébredt rá arra, hogy a sorstársak többségének nincs hozzá hasonlóan erős családi háttere, így ők terheiket hetente pár órára sem tudják letenni – nemhogy két napra. Pedig a gyerekeknek is hasznára válna, ha ezt megtehetnék.

Elolvasom

„Tudjuk, hogy az egyes fogyatékosságoknál milyen igények fordulhatnak elő, hol kérhető segítség”

Másfél évtizede segítik értelmi akadályozottsággal élő emberek önálló életre és munkavégzésre való felkészítését és egyben a társadalom érzékenyítését, működnek akkreditált foglalkoztatóként, az ukrajnai háború kirobbanása után pedig új feladatot is vállaltak. A Strázsa Tanya 2022 tavasza óta fogyatékossággal élő menekülteket is fogad, amiben az országban egyedülállóak.

Elolvasom