null

Workshop érzékenyítéssel fűszerezve

A Roll Natural Egyesület kerekesszékkel közlekedő vezetője már több éve kalauzolja az érdeklőket nemzeti parkokban, nemrég pedig workshopokat is elkezdett szervezni a csapata. Ezek a műhelyek arra is lehetőséget adnak, hogy a többségi társadalomban tudatosuljon: a mozgáskorlátozottság sem lehet akadálya annak, hogy valaki értéket teremtsen, tudását másoknak is átadja.

Idén júniusban tartotta első saját workshopját a Roll Natural Egyesület, aminek fókuszában a fermentálás állt. A savanyúságkészítés ezen ősi módszere természetközelisége miatt áll közel az egyesület vezetőjéhez, akit már a biológusi pálya felé is a természetszeretet terelt. Szilágyi Adrienn egy gyerekkori agyvelőgyulladás miatt került kerekesszékbe, amiből ugyan fel tud állni, de segítség nélkül nem tud járni – ez viszont nem akadályozza abban, hogy aktív legyen. Szakvezetést már sok éve tart túrázó embereknek, legyenek azok épek vagy mozgáskorlátozottak. Ez egészült most ki workshopok szervezésével.

„A természethez a fermentálás módszere is közel áll, mert ennél az eljárásnál a zöldségek mellé csak víz és só kerül, tartósítószer egyáltalán nem. A veszprémi workshopunkat egy előadással kezdtük, ahol elmondtuk az eljárás történeti hátterét és működési elvét. A fermentációt a gyakorlatban is bemutattuk, a résztvevőkkel a zöldséges, felöntéses típusát és a sós változatát ismertettük meg. A workshopon most heten vettek részt, de nagy volt a túljelentkezés, már betelt a következő alkalmunk is” – mondja Szilágyi Adrienn.

Fotó: Roll Natural Egyesület

Az egyesületi vezető előadásában kitért a tudatos vásárlás fontosságára, és a csomagolóanyagok használatának minimalizálására is. Arról is szót ejtett, hogy a táplálkozás hogyan segíti az egészség megőrzését. Előadótársként részt vett a workshopon Fábián Andrea is, aki eredetileg személyi edző és életmódtanácsadó. „Őt akkor ismertem meg, amikor elkezdett engem tornáztatni, erősíteni annak érdekében, hogy lábra tudjak állni. Ezt követően ismerte meg az egyesületet, és ajánlotta fel a segítségét.”

Nyitott mindenkinek

A Roll Natural workshopjai nyitottak, bárki jelentkezhet rájuk. „Az első alkalmunkon nem voltak fogyatékossággal élő résztvevők, csak az egyik jelentkező hozta el az enyhén mozgássérült kislányát. Viszont mi szívesen fogadnánk sérült emberek jelentkezését is, az ilyen program számukra is remek kikapcsolódást jelent.” Ahogyan a túrák során, úgy Adrienn a workshopon sem beszél külön a fogyatékosságokról, meggyőződése, hogy a személyes tapasztalatok sokkal többet érnek a kimondott szavaknál. „A foglalkozáson mindenki láthatja, hogy ha a környezet befogadó, akkor a kerekesszék semmilyen akadályt nem jelent, hogy mindannyian ugyanolyanok vagyunk. A workshopon is úgy tudtunk együtt dolgozni, hogy előtte nem is ismertük egymást. A közösség ereje fantasztikus, segíti, hogy a szemek felnyíljanak.”

Fotó: Roll Natural Egyesület

A Roll Natural hamarosan egy kifejezetten környezetvédelmi workshopot is indít, ami a biodiverzitással foglalkozik. „Ezt egy kollégámmal tartom, aki preparátumokat és csontvázakat is hoz majd, a fajok sokszínűségét ezeken keresztül is be tudjuk mutatni. Az első előadást Magyarország élővilágáról tartjuk, de foglalkozni szeretnénk majd a világ többi állatával és növényével is. Ezen most dolgozunk, igyekszünk a programot izgalmasan összeállítani. Augusztustól tartunk majd babamasszázs workshopot is szakmai előadóval.”

Maradnak a túrák is

A beltéri foglalkozások mellett folytatódnak a Roll Natural túrái is, amelyek a tervek szerint sűrűbbek lesznek. „Jelenleg havonta egy túrát hirdetünk meg, a legközelebb Balatonfüredre megyünk. A jövő évi túraszezonunk májusban kezdődik, onnantól havi két kirándulást tervezünk egészen szeptember végéig. Jövő évtől táboraink is lesznek, aminek előkészületeit már meg is kezdtük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy idén nyárra ismerősöknek szerveztünk egy vándortábort, ami egyfajta tesztje lenne a nyilvánosan is meghirdetett eseménynek. Veszprémből indulunk, a végállomásunk pedig Várpalota lesz.”

Fotó: Roll Natural Egyesület

A Roll Natural túráink többségén fiatal mozgáskorlátozottak vettek részt, de szerveztek már ilyen programot vegyes csoportoknak és külön gyerekeknek is, ilyen lesz ez a vándortábor is. Az egyesület gyerekekkel már általános iskolákban is foglalkozott, megfordultak már óvodákban is. Az ilyen intézményekben a klímaváltozásról, a környezetvédelemről és a környezetszennyezésről tartanak előadásokat, mesélnek a fényszennyezésről és a zajszennyezésről, a biodiverzitás megőrzésének fontosságáról. Ilyen témákra a vándortáborban is kitérnek majd, Adrienn fontosnak tartja, hogy a gyerekeket ebbe az irányba is érzékenyítse. A környezeti nevelésre hatéves kisfiánál is figyel, őt is igyekszik megtanítani arra, hogy az élővilágot óvja és védje.

Több mint kutyasimogatás

Bár már önmagában a terápiás kutyák megérintésének is van pozitív hozadéka, ez a fajta terápia messze túlmutat a simogatáson és az abból eredő lelki hatásokon. Beszédkészséget, finommotorikát, mozgást és figyelmet is lehet vele fejleszteni, erősíteni lehet a kommunikációt és a szabálytudatot is. Másfél évtizede segítik mindezt a Mondjunk mancsot! Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület kiképzői és felvezetői.

Elolvasom

Tapintva látni – tárlat, ahol minden kézzelfogható

Látókat és látássérülteket egyaránt szívesen fogadnak tapintható kiállításaikon, amelyeknek tematikája túlmutat a művészeten, szerves része az edukáció és a társadalmi szemléletformálás is. A Kézzelfogható Alapítvány különleges tárlatai nemcsak múzeumokban, galériákban és művelődési házakban ismerhetők meg, hanem időnként rendezvényeken is – legutóbb épp a Forma-1-en.

Elolvasom

„A sport segíti az önálló életvitel megteremtését is”

Elsősorban kerekesszékes kosárlabdával, kézilabdával és tenisszel foglalkoznak, de nyitottak bármilyen sportág felé, ami a mozgáskorlátozott embereket aktívabbá, önállóbbá teheti. A soproni Sólymok Sportegyesület parasportolói nemcsak hazai és nemzetközi versenyeken mérettetik meg magukat, hanem ha tehetik, részt vesznek szemléletformáló programokon is.

Elolvasom