null

Csoki, ami összeköt és érzékenyít

Kézműves csokoládéüzem, ahol táblás csokik, bonbonok és drazsírozott termékek készülnek, és ahol a munkatársak egytől egyig testi vagy értelmi akadályozottsággal élő emberek. Ők teszik lehetővé, hogy a szekszárdi BeSweet manufaktúra ne csak a csokoládéval foglalkozzon felsőfokon, hanem érzékenyítéssel is.

Csaknem egy évtizede működik Szekszárdon a Kék Madár Alapítvány csokoládémanufaktúrája. A kézműves üzemben válogatott alapanyagokból készítenek prémiumkategóriás termékeket a kollégák, akik az üzemvezető kivételével mindannyian fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű személyek. „Idén januárban volt három éve, hogy beköltöztünk az új, korszerű csokoládéüzemünkben, korábban sokkal kisebb helyünk volt. Most már közel 20 alkalmazottunk van, a környezet pedig teljesen akadálymentes, minden szempontból ideális a munkavégzéshez. Nem okoz gondot a kerekesszék sem, és remekül boldogul a látássérült kolléganőnk is. Tudjuk, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is ugyanolyan értékes munkát végeznek, mint az egészségesek, ők is értéket teremtenek. A lényeg csak az, hogy a feladatokat mindig a képességhez igazodva osszuk szét, elfogadóak, megértők és türelmesek legyünk. A mottónk – Egy falat jóakarat – is ehhez igazodik” – mondja Blaskovits Péter, a manufaktúra üzemvezetője.

Fotó: Kék Madár Alapítvány

Az üzemben a munka reggel nyolckor kezdődik és délután fél ötig tart, de ez nem jelenti azt, hogy minden kolléga végig jelen van: vannak, akik nem nyolc órában dolgoznak, hanem hatban, és olyanok is, akik csak négyben. A munkatársak többsége Szekszárdhoz közeli, vagy attól kicsit távolabbi településről ingázik, érkezése után pedig bekapcsolódik abba a munkafolyamatba, amelyikbe be van osztva. „A napi munkát nem műszakok szerint szervezzük, hanem ahhoz igazodva, hogy a beérkezést és a hazautat ki hogyan tudja megoldani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy figyelembe vesszük a buszjáratok indulási és érkezési idejét, hogy ezzel elkerüljük az állomásokon való várakozást” – mondja az üzemvezető.

Természetesen természeteset

A manufaktúrába Belgiumból érkezik prémium minőségű csokoládépasztilla tej-, fehér- és étcsokiból, a munkatársak azokat dolgozzák fel. A folyamat első része az alapanyag felolvasztása és ízesítése, amihez semmilyen mesterséges adalékot nem használnak, kizárólag fűszereket, magokat, gyümölcsöket. Ezt követi a temperálás, ami a csokoládékészítés egyik legfontosabb lépése, ért hozzá minden kolléga – van, aki annyira szereti, hogy kizárólag ezt szokta végezni. A táblás csokik ezt követően készülnek el, a massza formába öntésével.

„Vannak olyan drazsírozott termékeink is, amelyekhez szintén csokoládét használunk, de bevonatként. Ezek úgy készülnek, hogy a temperált masszába olajos magvakat vagy gyümölcsöket mártunk. Van például fahéjas tejcsokoládéba merített almaszeletünk és olyan narancsszívünk, amit gyömbéres étcsokoládéba mártunk. Ezek elkészítése nagyon munkaigényes, mindent egyesével végzünk, kézzel. Földimogyoróból készül olyan termékünk is, aminek a bevonatát rózsaborsos fehér csokoládé adja” – mondja Blaskovits Péter. Van a manufaktúrának olyan termékkategóriája is, ami a prémiumon belül is kiemelhető. Ez olyan vágott bonbon, ami a hagyományostól abban különbözik, hogy nem megtöltik az előre elkészített csokivázat, hanem magát a tölteléket vonják be csokoládéval. Ilyenkor a töltelék sokkal több, a csokoládé pedig csak egy vékony burok.

Fotó: Kék Madár Alapítvány

Az üzemnek van olyan termékcsoportja is, ami városokhoz kötődik, az adott településhez igazodó címkével készül. Ezekkel kapcsolatban sok visszajelzést kapnak, vannak, akik a manufaktúra felkeresésekor mesélik el, hogy városukban ismerték meg a márkát. A BeSweet kapcsolatban van szekszárdi pincészetekkel is, akik borkóstolókon a csokikat adott borokhoz illesztik, párosítják.

Nyitott kapuk

A BeSweet manufaktúrájához látogatótér is tartozik. Az üzemmel egybeépített helyiségből üvegfalon keresztül lehet nézni a csokoládékészítést, így mindenki láthatja, hogy a megváltozott munkaképességű kollégák hogyan tudnak beilleszkedni a munkaerőpiacra, hogyan tudják ellátni a feladataikat. „A látogatókat kulisszatitkokba is beavatjuk, bemutatjuk nekik a temperálást és a drazsírozást, a csokoládékészítés csínját-bínját. A látogatótérben csoportokat is tudunk fogadni, szoktunk ott csokoládé és borkóstolókat, vacsorával egybekötött, de csokoládéról szóló eseményeket tartani. A bennünket felkeresők többsége tudja, hogy kik vagyunk, de az érzékenyítés ettől függetlenül feladatunk, erre az előadásainkon is mindig figyelünk. Szoktunk beszélni arról, hogy bár sok kollégánknak ez az első munkahelye, de vannak olyanok is, akik korábban már dolgoztak máshol, de ott nem tudtak beilleszkedni, a munkatársak nem fogadták el őket. Ezen is változtatni szeretnénk, megmutatni, hogy kollégáink mennyire büszkék arra, hogy tudnak dolgozni” – mondja Blaskovits Péter.

Fotó: Kék Madár Alapítvány

A látogatótér programjaiba a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű kollégákat mindig bevonják, idén húsvétkor is tartanak olyan gyermekrendezvényt, ahol a csokoládékészítésnél, kézműves foglalkozásoknál ők az animátorok és a segítők. Ilyen programokat máskor is szerveznek, jelentkezhetnek rájuk iskolák és családok is. Az oktatási intézmények osztályfőnöki órán is fel szokták keresni a manufaktúrát, lévén az érzékenyítés ott is feladat. Ilyenkor a gyerekeket saját tanáraik tanítják az elfogadásra, mások megértésére.

„A vevőim szeretik, hogy nem csak vásárlóként tekintek rájuk, hanem érdekel az emberi oldaluk is”

Négy éve dolgozik a nemzeti lottótársaság karitatív hálózatánál, és minden nap felszabadultan megy munkába, jól esik neki, hogy elfogadják. Lénárt Anita értékesítő asztalánál a vevők egy része már törzsvásárló, akikkel a kapcsolata közvetlen. Vannak olyanok is, akiket munkakörén túlmutatóan igazít útba a kórházi labirintusban, ami miatt szintén sok pozitív visszajelzést kap.

Elolvasom

„A mozgáskorlátozottság nem betegség, hanem életstílus”

Születése óta mozgáskorlátozott, de aki ismeri, abban fel sem merül, hogy ez bármiben akadályozná. Jánosa Leonetta az Ability Fashion munkájában modellként és elnökként vesz részt, amúgy egy egészségügyi szoftvereket fejlesztő cégnél dolgozik, mellette levelező tagozaton joghallgató. A szemléletformálás lételeme, és nem csak a fogyatékossággal élők irányába.

Elolvasom