Érték vagy! konferencia_2022. január 27.

Megváltozott munkaképesség – kétszeres érték!

Idén rendezték meg második alkalommal az EMMI Érték vagy! konferenciáját, amelyen hazai és nemzetközi cégek, civil szervezetek képviselői, egyházi vezetők, közéleti szereplők osztották meg véleményüket és tapasztalataikat a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatban. Az esemény zárásaként első alkalommal adták át az Érték vagy! díjakat, amellyel a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában élen járó, példaként szolgáló munkáltatókat és magánembereket ismernek el.

A Bálna Budapest konferenciatermében megtartott eseményt Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár nyitotta meg, aki elmondta, hogy az immáron másodjára megszervezett rendezvénnyel egy sokáig láthatatlan ügyet szeretnének fókuszba helyezni. Ez a munkaerőpiac speciális, különleges szegmense, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Az államtitkár kiemelte, hogy minden egyes álláshely és munkakör, amelyet ilyen kolléga tölt be, kétszeres értéket hordoz, hiszen ez esetben nem csak a gazdaság erősödik, hanem a közösségi felelősségvállalás is.

Az államtitkár bejelentette, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter kezdeményezésére a visegrádi négyek közös nyilatkozatot írtak alá. Ez egyfajta kiállás és felelősségvállalás az adott országokban élő fogyatékos emberek önálló életkörülményeinek megteremtéséért, a számukra nyújtandó közösségi és nem intézményi szolgáltatások megerősítéséért.

Kásler Miklós a konferenciára videóüzenetben jelentkezett be, amelyben elmondta: mára a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya 44 százalékos, jelenleg mintegy 160 ezren vannak jelen a munka világában. Ebben az évben az állam mintegy 50 milliárd forintot biztosít a foglalkoztatásukra, ami azt jelenti, hogy több mint 400 akkreditált munkáltatónál, 1100 telephelyen dolgozik közel 33 ezer fogyatékossággal élő ember.

Az érintett országok képviselői az eseményre élőben jelentkeztek be. Pawel Wdówik lengyel családügyi miniszterhelyettes elmondta: kormányuk elsődleges szándéka, hogy az ENSZ fogyatékossággal élők jogairól szóló egyezményének rendelkezéseit bevezessék, elismertessék. A cél, hogy a fogyatékos emberek jogai semmiben se különbözzenek az épekétől. Tavaly ennek érdekében elfogadtak egy tíz évre szóló stratégiát is, amelyben elsődleges a fogyatékossággal élők önálló életvitelhez való joga.

Marian Jurecka, Csehország miniszterelnök-helyettese, munkaügyi és szociális ügyekért felelős minisztere arról számolt be, hogy kormánya törvényi előírásokkal és szociálpolitikai támogatásokkal segíti a megváltozott munkaképességű emberek bevonását a foglalkoztatásba.

Boris Azaltovic szlovák munkaügyi, szociális és családügyi államtitkár elmondta, hogy országukban is fontos a fogyatékossággal élő emberek munkaerőpiaci integrálása, jelenleg elsősorban a nyílt munkaerőpiacot célozzák.

A rendezvényre meghívták a tokiói paralimpia bronzérmes női tőrcsapatát és edzőiket is. Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Mező Boglárka és Hajmási Éva egyaránt színpadra lépett, hogy a hallgatósággal megossza a sikertörténet hátterét, meséljen arról, micsoda küzdenem van eredményeik mögött.

A konferencián a Szerencsejáték Zrt. kiemelt partnerként vett részt, jelen volt saját standdal is. Bánhegyi Zsófia, a vállalat marketing és kommunikációs igazgatója panelbeszélgetésben vett részt, ahol Barthel-Rúzsa Zsolttal, a Századvég Alapítvány elnökhelyettesével azt vitatták meg, kiszámolható-e a gazdasági felelősségvállalás értéke, meghatározható-e, milyen értékteremtés rejlik a számok mögött.

Külön kerekasztal-beszélgetést szenteltek az eseményen annak is, hogy átbeszéljék: mit keres a versenyszférában a megváltozott munkaképességű foglalkoztatás, milyen sikertörténetek vannak erre a hazai és nemzetközi porondon. A témát Kovács Máté (Nanushka) és dr. Vargáné dr. Papp Éva (Audi) járta körül.

Kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg azt a kérdést is, hogy megállna-e az élet megváltozott munkaképességű munkavállalók nélkül. Itt Gellért Ákos (Naturtex), G. Nagy Balázs, (Trenkwalder) és Szundy Olivér (Grundfos), mondta el gondolatait, és bár a kérdést más árnyalatokban látták, abban egyetértettek: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása nélkülözhetetlen a piaci szektorban.

A konferencia hallgatósága a fogyatékosok és időskorúak ivánci otthonának vezetőjétől megtudhatta, miként lesz a beszállítója egy ilyen intézmény egy őriszentpéteri csúcsétteremnek, külön kerekasztal-beszélgetésből pedig kiderült az is: hogyan lesz a megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos emberek foglalkoztatása egyszerre értékteremtés és közösségerősítés. Ebbe a témába Dénes Ákos (Kockacsoki), Jakubinyi László (Szimbiózis Alapítvány), Tóth Erzsébet (Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona), Vizvári Csilla (Irmák Nonprofit Kft.) engedett betekintést.

A konferencián külön előadást tartott Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, és jelen volt Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke is, aki jeltolmács segítségével beszélt a témáról.

A fogyatékkal élők integrációjában nem csak a gazdasági szereplőknek és a szociális szférának van komoly szerepe, hanem az ismert embereknek is. Felelősségvállalásuk, kommunikációjuk kulcskérdés, hiszen nagy hatással lehetnek az emberek gondolkodására. Erről a kérdésről Bolyki Balázs énekes, Kollányi Zsuzsi énekesnő és Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke beszélgetett.

Az esemény végén első alkalommal adták át az Érték vagy! díjakat, amellyel a fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában élen járó, példaként szolgáló munkáltatókat és magánembereket ismernek el. Az elismerést öt kategóriában osztották ki.

Az év befogadó munkáltatója díjat az Auchan Magyarország Kft. érdemelte ki. A cég Magyarországon már 2010 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkatársakat, jelenleg is több száz ilyen alkalmazottjuk van. A befogadás HR-politikájuknak is fontos alapelve.

Az év fejlesztő foglalkoztatója díjat a Baráthegyi Majorság Közösségét létrehozó Szimbiózis Alapítványnak ítélték oda. Náluk a különböző fogyatékosságokkal élő emberek kapnak lehetőséget arra, hogy személyre szabott és értékteremtő munkát végezhessenek.

Az év foglalkozási rehabilitációs szolgáltatója díjat a Salva Vita Alapítvány kapta, amely ’93-ban az elsők között kezdett munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtani fogyatékkal élő emberek számára, úttörő módszereiket számos hazai is nemzetközi szervezet átvette. Tevékenységüknek köszönhetően több száz vállalt foglalkoztat egyre növekvő számban megváltozott munkaképességű kollégákat.

Az év rehabilitációs munkáltatója díjat a Prohuman 2004. Kft. miskolci egységének ítélték oda. A call center megváltozott munkaképességű embereknek biztosít egyedülálló karrierutakat, azt szeretné bizonyítani, hogy megváltozott munkaképességűnek lenni nem különlegesség, csak egy állapot, ahol mindössze a körülmények mások, a munkavégzés és a problémák ugyanazok, mint a társadalom többi tagjánál.

A Mindennapi Hős Díjban négyen részesültek. Az elsőt Ács Antal, a Szerencsejáték Zrt. karitatív sorsjegyárusa vehette át, aki siket személyként kiváló munkaerő, kiemelkedő kereskedelmi tevékenysége mellett pedig arra is nagy figyelmet fordít, hogy a siket emberek számára munkahelyet keressen a vállaltnál. A Szerencsejáték Zrt. közel tíz éve működteti karitatív sorsjegy-értékesítési hálózatát, amelynek keretén belül országszerte csaknem 180 megváltozott munkaképességű kolléga dolgozik.

Mindennapi Hős Díjat vehetett át Antal János, a Magyar Posta Zrt. postavezetője is, aki a ranglétra minden fokát bejárta a szervezetben. Rengeteg olyan lépést tett, ami segítette a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

Daragó Attila, a MOL akvizíciós vezető geofizikusa szintén kiérdemelte ezt a díjat. A szakember egészségügyi állapota miatt 2017 óta nem végezhet terepi munkát, így karrierje új irányt vett: jelenleg pótolhatatlan szakmai segítséget nyújt a feldolgozó és értelmező geofizikus munkatársaknak.

A negyedik Mindennapi Hős Díjat Fehér Csabáné, a Grundfos Magyarország gyártósori operátora vehette át, aki 20 éve van a cégcsaládnál. A megváltozott munkaképességű terület egyik legkiválóbb, legelkötelezettebb munkatársa, töretlen hittel dolgozik, igazi csapatjátékos.

Főszerepben az önálló életvitel

Már több mint 30 éve segítik a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek mindennapjait, hosszú ideje közreműködnek abban is, hogy az érintettek a munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni. A Motiváció Alapítvány szolgáltatásai nem csak az érintetteket célozzák meg, hanem az őket alkalmazó cégeket is.

Elolvasom