null

Négy kerékkel a jégen, avagy curling kerekesszékkel

Két éve vegyes páros curlingben ezüstérmet szereztek a finnországi világbajnokságon, itthon pedig ép mezőnyben versenyezve lettek harmadik helyezettek az országos csapatbajnokság B ligájában. A Team Rolling Stones tíz éve gördült először curlingpályára, lelkesedésük pedig azóta is töretlen.

A kerekesszékes curling 2014-ben jelent meg Magyarországon, miután egy pozsonyi nemzetközi curling tábor kiírásán felfigyelt rá a Magyar Curling Szövetség. „Felhívtak engem, mint a Gördülő Tánccsoport vezetőjét, és megkérdezték, érdekel-e minket ez a sportág. Fogalmam sem volt, mi az a curling, de rávágtam, hogy igen. Néhányan el is mentünk a pozsonyi táborba és jéggé fagytunk, pedig jól felöltöztünk. Ma már hozzászoktam a jégpálya hőmérsékletéhez, elég nekem egy póló, és rá egy kabát. Imádom a jég illatát is, igazi fanatikus lettem” – mondja Sárai Rita, kerekesszékes curlingező. Magyarországon jelenleg egyetlen curlingpálya van, így Rita is ott edz társaival.

„Az indulás óta sokan lemorzsolódtak, de jöttek új tagok, így jelenleg négyen vagyunk. Kezdetben nem volt állandó edzőnk, csak egy ép curlingjátékos foglalkozott velünk. Később Kerekes Olivér lett az edzőnk, ő végzett el egy nemzetközi, kerekesszékes curlingedzői tanfolyamot. Megismertük egymást és összecsiszolódtunk, ma is ő segíti a felkészüléseinket. Jellemzően heti egy edzésünk van, ha versenyre készülünk, akkor heti kettő.” Külön felszerelés nem szükséges a kerekesszékes curlinghez, egyedül arra kell figyelni, hogy a kerekén ne legyen semmilyen szennyeződés. A hajszálak eltávolítása is fontos, mert ha a jégre kerülnek a kerekesszékről, akkor elronthatják a játékot, eltéríthetik az azon csúszó követ.

A hazai curlingversenyeket értelemszerűen a kamaraerdei pályán tartják, és mivel kerekesszékes curlingező csak négy van az országban, Ritáék az ép játékosokkal versenyeznek, velük is gyakorolnak. A kerekesszékes versenyzők ebben a mezőnyben mindenképpen hátrányban vannak, ugyanis – mivel kezükkel a székük két kerekét kell fogniuk – nem tudnak söpörni. Utóbbi azt jelenti, hogy a játékosok a köveik csúsztatásakor söpörhetik a jeget a kő előtt, amivel megváltoztathatják a kő pályáját anélkül, hogy hozzáérnének. Ritáék a söprés hiányából eredő hátrány ellenére szép eredményeket érnek el itthon is, Team Rolling Stones nevet viselő csapatuk volt már harmadik helyezett is országos csapatbajnokságban. A vegyes versenyeket akkor sem bánnák, ha nem teljesítenének ennyire jól, ugyanis a közös játék lehetőséget teremt az érzékenyítésre is. A nemzetközi megmérettetéseken már külön van a paracurling, így ott a kerekesszékes sportolók abban a mezőnyben indulnak. Sikereket ott is elérnek, Rita például párjával, Beke Viktorral ezüstérmet szerezett párosban a 2022-es finnországi paracurling világbajnokságon. Jár a csapat barátságos kupákra is, például Pozsonyba, Prágába vagy a skóciai Stirlingbe, ahol azok rendszeresek.

„A vevőim szeretik, hogy nem csak vásárlóként tekintek rájuk, hanem érdekel az emberi oldaluk is”

Négy éve dolgozik a nemzeti lottótársaság karitatív hálózatánál, és minden nap felszabadultan megy munkába, jól esik neki, hogy elfogadják. Lénárt Anita értékesítő asztalánál a vevők egy része már törzsvásárló, akikkel a kapcsolata közvetlen. Vannak olyanok is, akiket munkakörén túlmutatóan igazít útba a kórházi labirintusban, ami miatt szintén sok pozitív visszajelzést kap.

Elolvasom