null

Parasportnál is kell az utánpótlás

Az utánpótlás-nevelés a parasportok területén is fontos, de figyelmet kevésbé kap. Ezen szeretne változtatni az Alapítvány a Parasport Jövőjéért szervezet, amely a fiatalokat anyagilag és szakmailag is támogatná, rendezvényeket szervezne, bekapcsolódna a képzésekbe, nem utolsó sorban pedig segítené társadalmi szemléletformálást.

Tavaly hozták létre az Alapítvány a Parasport Jövőjéért szervezetet, de ötlete már jóval korábban megszületett. Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres para-világbajnok, Európa-bajnok paraúszó álmodta meg aktív sportpályafutásának végén. „Amerikában láttam szép példákat arra, hogy a sportemberek pályafutásuk lezárta után vissza akarnak adni valamit a sportáguknak, emiatt alapítványt hoznak létre, tehetséges fiatalokat támogatnak. Én a versenyzést követően technikai vezetőként, majd vezetőedzőként a csapat mellett maradtam, de Tokió után már elkezdtem szervezni az alapítvány indulását. Fő célunk, hogy a mindennapi élsport mellett segítsük az utánpótlás felkészülését. Ez a fiatalok számára nagyon fontos, a sporttól én is rengeteget kaptam, hat paralimpián versenyezhettem, jó volt szakemberként is jelen lenni a csapat mellett. Szeretnénk, ha a 2028-as Los Angeles-i, vagy a 2032-es brisbane-i paralimpián már lenne olyan versenyző, akit mi fedezettünk fel vagy mi támogattunk. Utóbbi alatt nem csak az anyagi, hanem a szakmai támogatást is értjük” – mondja Becsey János.

Akadálymentesítés a fejekben

Az alapítvány már az idei Parasport napján is részt tudott venni, annak alkalmából az egyik kuratóriumi tag, Csuri Ferenc volt paralimpikon, Európa-csúcstartó és kétszeres Eb-bronzérmes úszó tartott előadást három-négyszáz gyereknek egy iskolában. Márciusban Becsey Jánost hívták meg a Testnevelési Egyetemre, ahol a sportszervezői szakra járó diákoknak mesélhette el életét, pályafutását. Az alapító iskolák osztályfőnöki óráin már régóta rendszeres vendég, jellemzően minden hónapban ellátogat egy vidéki, és egy fővárosi iskolába. A Gyermekek Háza a szíve csücske, ott évente, vagy minimum kétévente megfordul, nagyon szereti az ottani közeget, szemléletet. Az iskolai jelenlétet azért tartja fontosnak, mert látja, hogy akadálymentesítésre nem csak a közlekedésben van szükség, hanem a fejekben is. Mert még ma is sokan gondolják azt, hogy aki valamilyen fogyatékossággal él, az nem érhet el komoly eredményt, nem tehet le az asztalra komoly teljesítményt.

Kellenek a bázisok

„Az elmúlt 20 évben én is rengeteg tapasztalatot szereztem, látom, mekkora szükség van arra, hogy az útjuk elején álló sportolókat támogassuk, illetve azokat, akik már jelen vannak a parasport világában, de kell nekik a támogatás akár az utazások, akár az eszközök terén” – mondja Csuri Ferenc. Az alapítvány a korosztályok között nem tesz különbséget, futócipőre például annak is szüksége lehet, aki éppen bekerült egy egyesületbe. Felső korhatár sincs, hiszen a parasportban előfordul, hogy valaki huszonéves korában, például egy baleset után kezd el versenyezni. Az alapítványnak már van három kiemelt parasportolója, akikkel foglalkoznak. Az első Nagy Vivien válogatott bocciajátékos, a második Kertész Róbert válogatott ülőröplabdás és paratollaslabda-játékos, a harmadik Szvitacs Alexa para-asztaliteniszező, korábbi junior világbajnoki bronzérmes, aki Tokióban már paralimpiai bronzérmet nyert. A rendezvényeken és a különböző eseményeken ők az alapítvány arcaiként mutatkoznak be.

Az alapítvány már kötött együttműködési szerződést a Ferencvárosi Torna Clubbal, amelynek keretében az FTC edzéshelyszínt biztosít erre igényt tartó, fogyatékossággal élő gyerekeknek, például bocciához. Idén májusban az Olimpia parkban terveznek sportnapot is, amelyen a közönség a különböző parasportokat próbálhatja ki, beszélgethet és akár közös képet is készíthet a paralimpikonokkal. Az alapítvány szeretne együttműködni parasport egyesületekkel is, azokat is támogatná.

Fogyatékossággal is versenyképesen

Sok vállalat pusztán azért alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégát, hogy ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, pedig lehetne ok az is, hogy az inklúzióval a cég saját működését javítsa – az erre való ráébredést próbálja katalizálni a Skilly. Fontos ugyanis, hogy a leendő munkavállalók és a feléjük nyitni próbáló cégek megkapják a szükséges segítséget.

Elolvasom