null

Parasportnál is kell az utánpótlás

Az utánpótlás-nevelés a parasportok területén is fontos, de figyelmet kevésbé kap. Ezen szeretne változtatni az Alapítvány a Parasport Jövőjéért szervezet, amely a fiatalokat anyagilag és szakmailag is támogatná, rendezvényeket szervezne, bekapcsolódna a képzésekbe, nem utolsó sorban pedig segítené társadalmi szemléletformálást.

Tavaly hozták létre az Alapítvány a Parasport Jövőjéért szervezetet, de ötlete már jóval korábban megszületett. Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres para-világbajnok, Európa-bajnok paraúszó álmodta meg aktív sportpályafutásának végén. „Amerikában láttam szép példákat arra, hogy a sportemberek pályafutásuk lezárta után vissza akarnak adni valamit a sportáguknak, emiatt alapítványt hoznak létre, tehetséges fiatalokat támogatnak. Én a versenyzést követően technikai vezetőként, majd vezetőedzőként a csapat mellett maradtam, de Tokió után már elkezdtem szervezni az alapítvány indulását. Fő célunk, hogy a mindennapi élsport mellett segítsük az utánpótlás felkészülését. Ez a fiatalok számára nagyon fontos, a sporttól én is rengeteget kaptam, hat paralimpián versenyezhettem, jó volt szakemberként is jelen lenni a csapat mellett. Szeretnénk, ha a 2028-as Los Angeles-i, vagy a 2032-es brisbane-i paralimpián már lenne olyan versenyző, akit mi fedezettünk fel vagy mi támogattunk. Utóbbi alatt nem csak az anyagi, hanem a szakmai támogatást is értjük” – mondja Becsey János.

Akadálymentesítés a fejekben

Az alapítvány már az idei Parasport napján is részt tudott venni, annak alkalmából az egyik kuratóriumi tag, Csuri Ferenc volt paralimpikon, Európa-csúcstartó és kétszeres Eb-bronzérmes úszó tartott előadást három-négyszáz gyereknek egy iskolában. Márciusban Becsey Jánost hívták meg a Testnevelési Egyetemre, ahol a sportszervezői szakra járó diákoknak mesélhette el életét, pályafutását. Az alapító iskolák osztályfőnöki óráin már régóta rendszeres vendég, jellemzően minden hónapban ellátogat egy vidéki, és egy fővárosi iskolába. A Gyermekek Háza a szíve csücske, ott évente, vagy minimum kétévente megfordul, nagyon szereti az ottani közeget, szemléletet. Az iskolai jelenlétet azért tartja fontosnak, mert látja, hogy akadálymentesítésre nem csak a közlekedésben van szükség, hanem a fejekben is. Mert még ma is sokan gondolják azt, hogy aki valamilyen fogyatékossággal él, az nem érhet el komoly eredményt, nem tehet le az asztalra komoly teljesítményt.

Kellenek a bázisok

„Az elmúlt 20 évben én is rengeteg tapasztalatot szereztem, látom, mekkora szükség van arra, hogy az útjuk elején álló sportolókat támogassuk, illetve azokat, akik már jelen vannak a parasport világában, de kell nekik a támogatás akár az utazások, akár az eszközök terén” – mondja Csuri Ferenc. Az alapítvány a korosztályok között nem tesz különbséget, futócipőre például annak is szüksége lehet, aki éppen bekerült egy egyesületbe. Felső korhatár sincs, hiszen a parasportban előfordul, hogy valaki huszonéves korában, például egy baleset után kezd el versenyezni. Az alapítványnak már van három kiemelt parasportolója, akikkel foglalkoznak. Az első Nagy Vivien válogatott bocciajátékos, a második Kertész Róbert válogatott ülőröplabdás és paratollaslabda-játékos, a harmadik Szvitacs Alexa para-asztaliteniszező, korábbi junior világbajnoki bronzérmes, aki Tokióban már paralimpiai bronzérmet nyert. A rendezvényeken és a különböző eseményeken ők az alapítvány arcaiként mutatkoznak be.

Az alapítvány már kötött együttműködési szerződést a Ferencvárosi Torna Clubbal, amelynek keretében az FTC edzéshelyszínt biztosít erre igényt tartó, fogyatékossággal élő gyerekeknek, például bocciához. Idén májusban az Olimpia parkban terveznek sportnapot is, amelyen a közönség a különböző parasportokat próbálhatja ki, beszélgethet és akár közös képet is készíthet a paralimpikonokkal. Az alapítvány szeretne együttműködni parasport egyesületekkel is, azokat is támogatná.

Befogadó játszótér a közös élményekért már Berettyóújfaluban is

Akadálymentes megközelítést és közös élményeket ígér fogyatékkal élő és ép gyermekeknek egyaránt a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült újabb befogadó játszótér Berettyóújfalun. A nemzeti lottótársaság „Játék összeköt” programjának keretében 2017 óta már 26 olyan inkluzív játszótér épült országszerte, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék élményén keresztül válhatnak befogadó felnőttekké.

Elolvasom

Mentorálással és kellő támogatással bármi elérhető

Három évtizede segíti a fogyatékossággal elő embereket a KézenFogva Alapítvány, amelynek tevékenysége az idő során egyre jobban bővült, ma már komplett láncolatot alkot. Minden az önálló életvitel és a nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatás felé mutat, ami mentorálással és kellő támogatással azok számára is elérhető lehet, akiknél korábban ez csak távoli vágy lehetett volna.

Elolvasom