null

Túravezetés kerekesszékkel – az érzékenyítés akkor is adott, ha nem az a kifejezett cél

Noha tengerbiológus nem lehetett, a természet annyira megigézte, hogy egyesületet alapított, és annak keretében az élőhelyek védelmére, bemutatására törekszik. Szilágyi Adrienn a Roll Natural Egyesület vezetőjeként kerekesszékkel közlekedik, de ez nem gátja annak, hogy szakvezetéseket tartson, annak pedig pláne nem, hogy környezeti neveléssel ezen túlmenően is foglalkozzon.

Szilágyi Adrienn egy gyerekkori agyvelőgyulladás miatt kényszerült kerekesszékbe, föl tud állni, de segítség nélkül nem tud járni. A csavar az, hogy ettől függetlenül kiváló túravezető, a fogyatékossággal élők mellett ép embereknek is tart szakvezetést. Már a gimnáziuma is integrált volt, csak az általános iskola első hét évét töltötte speciális intézményben, akkor a Pető Intézet Konduktív Gyakorló Általános Iskolájában járt. Mivel a biológia – különösen a tenger és a kardszárnyú delfinek – már gyerekkorában érdekelték, mellé pedig középiskolában becsatlakozott a természetvédelem kérdésköre, magától értetődő volt, hogy érettségi után abba az irányba indul tovább.

„Biológiához kapcsolódó munkákat már a középiskolás években végeztem, dolgoztam például vadasparkban és a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Fogadtam látogatókat a Varázshegyen és tartottam ott előadásokat, kerekesszékes embereknek pedig túravezetést is. Nem okozott számomra gondot az sem, hogy a munkák egy része fizikai volt, kellett például takarítanom és ablakot mosnom. Az érettségi után az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem biológia alapszakát végeztem el, nagy vágyam volt, hogy tengerbiológus legyek” – emlékszik vissza Adrienn. Ilyen lehetőségeket a főiskolás időkben kezdett el keresni, elsősorban Olaszországban gondolkodott, mivel ott élnek rokonai is. Mehetett volna egy turistahajóra szakvezetést tartani, de kiderült, hogy a zsilipes ajtók miatt a kerekesszék balesetveszélyes lenne, nem tudna biztonságosan közlekedni. A külföldi munkavállalásról a párja miatt is lemondott, ő ugyanis nem szívesen élt volna máshol. Később született meg a kisfiuk – Boti most ötéves –, úgyhogy nem is bánja, hogy hazai terepen maradtak, nem mentek a tengerre.

Irány a nemzeti park

Mivel a diplomaszerzés időszakában párja még veszprémi volt, és épp az összeköltözésen gondolkodtak, Adrienn a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál keresett munkát. Közfoglalkoztatottként kapott állást, a feladata pedig az lett volna, hogy a kollégákat a terepi munkában segítse. Viszont hiába lett volt ez remek szakmai kihívás, az ottani talaj iszapos volt, nem lehetett rajta normálisan közlekedni kerekesszékkel. Emiatt Adrienn irodai munkát végzett, kutatásokkal foglalkozott, honlapot és kiadványokat szerkesztett, szakmai szövegeket írt. Ennek a munkának az vetett véget, hogy 2016-ban a közfoglalkoztotti időszaka lejárt, a nemzeti park pedig nem tudta saját keretből meghosszabbítani a szerződését. De Adrienn nem adta föl, elkezdett új lehetőségeket keresni, sajnos sikertelenül.

Fotó: Roll Natural

„Ekkor találtam ki, hogy a túravezetést saját magam folytatom, egy barátommal létrehozok erre egy csapatot. Beadtuk a jelentkezésünket a Nem Adom Fel Alapítványhoz is, fölajánlottunk nekik egy állatkertes programot. Ez megtetszett a vezetőknek, magát a Roll Naturalt pedig már az alapítványon belül hoztuk létre. A kooperáció még megvan, de ma már különálló szervezetként működünk, saját programjaink vannak. Persze főállásként ez még nem működőképes, dolgozom mellette egy gyorsétteremben is, de a cél az, hogy az egyesület fejlődjön, bővüljön” – emeli ki Adrienn.

Szezonális programok

A Roll Natural jelenlegi programjai szezonálisak, májusban kezdődnek és szeptemberig, vagy kivételes esetekben – ha az idő nagyon jó – novemberig tartanak. Túrákat havonta egyszer szerveznek, voltak már Hortobágyi Nemzeti Parkban és a Balaton-felvidéken, de jártak már a Jeli Arborétumban és Tatán, a Fényes tanösvényen is. „Mivel én és néhány kollégám kerekesszékkel közlekedünk, a túráink mindig akadálymentesek. A szakvezetéseket vagy én tartom, vagy felkérjük erre az adott nemzeti park túravezetőjét. Tehát soha nem egyszerű kirándulásról van szó, mindig bemutatjuk az adott élőhelyet is” – emeli ki Adrienn. A Roll Natural túráira ép és kerekesszékes emberek egyaránt jelentkeznek, de tartottak már vezetést látássérülteknek és Down-szindrómás túrázóknak is.

Fotó: Roll Natural

Mivel Adrienn mozgáskorlátozottként kerekesszékkel közlekedik, túra- és programvezetőként való jelenléte az érzékenyítést is segíti – függetlenül attól, hogy ez nem konkrét célja. „A fogyatékossággal élőkről külön soha nem beszélek, a fókusz mindig azon van, hogy az embereket környezettudatossá tegyem. Erre a kisfiamnál is figyelek, ilyen témák nála is szóba kerülnek. Például tudja, hogy a fák ágait nem szabad letörni, és azt is, hogy virágot sem szedhet kedvére a természetben. Megesett, hogy amikor az apukájával kirándult, nekem akart virágot szedni, de közben eszébe jutott, hogy akkor a méhecskének nem lesz mit beporozniuk. Tudja azt is, hogy ha a kertben túl rövid a fű, akkor kevesebb élőlény maradhat meg benne. Az ilyen témákra a gyerekek nagyon fogékonyak, emiatt kell erről már velük is beszélgetni” – emeli ki Adrienn.

Bővül a paletta

Az egyesület gyerekekkel elsősorban általános iskolákban foglalkozik, újabban pedig járnak óvodákba is. „Ezeken a helyszíneken a környezetszennyezésről szoktunk beszélni, beleértve a fényszennyezést és a zajszennyezést. Mesélünk a biodiverzitás felbomlásáról, annak veszélyeiről is. A lényeg mindig az, hogy megmutassuk a gyerekeknek az összefüggéseket. Például hogy miért pusztulnak ki a denevérek, ha elkezdjük bolygatni az élőhelyeket, és milyen következményekkel jár ezeknek az emősöknek az eltűnése. Fontos témánk a klímaváltozás is, ott szintén az összefüggésekre és a megoldásokra helyezzük a hangsúlyt. Az előadások mindig játékosak, és szoktunk a gyerekekkel külön is játszani. Célunk az, hogy a gyakorlati tudást adjunk át nekik, segítsük, hogy környezettudatosak legyenek” – hangsúlyozza Adrienn.

A Roll Natural különböző helyszíneken szabadtéri és beltéri workshopokat is szervez, idén pedig lakóközösségi napokba is bekapcsolódtak a 13. kerületben. Ezek hasonlóak a klasszikus workshopokhoz, a résztvevők kreatív feladatokat kapnak, a gyerekekkel pedig játszanak is a környezeti nevelők. Az egyesület időnként szervez ökopiacot is, aminek fő célja az, hogy a környezeti nevelést a gyakorlatban is alkalmazhassák, bemutathassák, miképp lehet környezettudatosan, hulladékmentesen étkezni.

Mivel Adrienn a biológia mellett kulturális rendezvényszervezést is tanult, a túravezetések és a workshopok mellett az egyesület ilyen programokkal is foglalkozik. Például bemutatnak kastélyokat és múzeumokat, helyi nevezetességet. Ilyen bejárást tartották már Martonvásáron és veszprémi helyszíneken is.

„A vevőim szeretik, hogy nem csak vásárlóként tekintek rájuk, hanem érdekel az emberi oldaluk is”

Négy éve dolgozik a nemzeti lottótársaság karitatív hálózatánál, és minden nap felszabadultan megy munkába, jól esik neki, hogy elfogadják. Lénárt Anita értékesítő asztalánál a vevők egy része már törzsvásárló, akikkel a kapcsolata közvetlen. Vannak olyanok is, akiket munkakörén túlmutatóan igazít útba a kórházi labirintusban, ami miatt szintén sok pozitív visszajelzést kap.

Elolvasom

„A mozgáskorlátozottság nem betegség, hanem életstílus”

Születése óta mozgáskorlátozott, de aki ismeri, abban fel sem merül, hogy ez bármiben akadályozná. Jánosa Leonetta az Ability Fashion munkájában modellként és elnökként vesz részt, amúgy egy egészségügyi szoftvereket fejlesztő cégnél dolgozik, mellette levelező tagozaton joghallgató. A szemléletformálás lételeme, és nem csak a fogyatékossággal élők irányába.

Elolvasom