null

Közös ügy, közös segítség: összefogtak a II. kerületi iskolák

Az utóbbi években a parasport egyre nagyobb figyelmet kap, egyre több olyan programot szerveznek, amely a fogyatékkal élők mindennapjaira és sportolási lehetőségeire hívja fel a figyelmet. Ilyen az az integrált sportnap is, amelyet a II. kerületben kapott otthont.

A Magyar Parasport Napját 2018 óta megrendezik minden évben, a programhoz idén már közel 650 oktatási intézmény csatlakozott, de vannak olyan kisebb rendezvények is, amelyek helyi szinten segítik a fogyatékkal élők ügyét, integrációját. Remek példája ennek, hogy Budapest II. kerületében idén májusban megtartották az első Esély Sportnapot. A fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedését segítő rendezvénynek a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium adott otthont, célja pedig az volt, hogy a résztvevők megismerjék és elfogadják egymást a különbözőségekkel együtt. Az eseményre az észak-budai kerület öt iskolájából látogattak el diákok, ők alkottak vegyes csapatokat a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjából (MEREK) és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületéből (VGYKE) érkező résztvevőkkel. A hat csapathoz egy-egy olyan tag is csatlakozott, akit a Testnevelési Egyetem delegált.

Feladatok mindenkinek

A résztvevők 7 állomásponton próbálhattak ki olyan sportágakat – például az ülőröplabdát és a bocciát –, amelyeket ép és sérült emberek közösen is játszhatnak. A résztvevők kipróbálhatták erejüket ergométeres evezőgépen, és lehetőségük volt arra is, hogy tudásukat para-asztaliteniszezőkkel mérjék össze. A klasszikus sportok mellett akadt a feladatok közt sötétlabirintus és szellemi vetélkedő, de a diákok kipróbálhatták a vaksakkot is.

A boccia leginkább a petanque-hoz hasonló, viszont olyan emberek számára találták ki, akik súlyosan mozgássérültek

A csapatok az egyes helyszíneken pontokat is szerezhettek a játékos feladatok végrehajtásával. A legtöbb pontot összegyűjtő csapat tagjai a Rákóczi Gimnáziumból és Gyermekek Házából érkeztek, ők az élményeken kívül a Gyarmati Dezső Uszodába nyertek belépőjegyet.

Az eseményen a Roll Dance kerekesszékes tánccsoport tartott bemutatót, emellett a fiatalok részt vehettek a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének NO Para, Para ON! érzékenyítő előadásán is.

Eltűnhetnek a határok

Az eseményen részt vett Dani Gyöngyi világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó is. „Sportolás közben az ép és a fogyatékkal élő gyerekek egymáshoz is közeledhetnek, megtapasztalhatják a határok eltűnését. Megélhetik, hogy mindannyiuknak ugyanarra van szüksége: játékra, illetve arra, hogy jól érezzék magukat. A különbség csak annyi, hogy a fogyatékkal élőket néhány dologban segíteni kell. Jó volt látni például azt, hogy a gyerekek mennyire természetesnek vették, hogy egy-egy mozgássérült csapattársnak segíteniük kellett például az evésben” – mondja a paralimpikon.

Az ülőröplabdát Dani Gyöngyi világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó is kipróbálta a gyerekekkel

Dani Gyöngyi azt tapasztalja, hogy a gyerekekkel könnyebb elfogadtatni, hogy vannak társak, akik kerekesszékben élnek vagy bottal közlekednek, látássérültként élik az életüket. „Náluk még hiányoznak azok az automatikus berögzülések, amelyeket sok felnőttnél le kell bontani. Persze jó példák utóbbiak körében is vannak, a kerekesszékes kosárlabdázók közé például ép játékosok is bemennek játszani. De mondhatnánk példaként a vívást is, ahol a válogatottban mindenkinek természetes, hogy kerekesszékben is vívni kell. A Paraktív Alapítvánnyal mi most az ülőjégkorongot próbáljuk beindítani, ahhoz keresünk országszerte csapattagokat” – emeli ki az paralimpikon.

Élmény a profiknak is

Az Esély Sportnapon meghívott vendégként Arlóy Zsófia Európa-bajnoki bronzérmes para-asztaliteniszező is részt vett. „Jó látni, hogy egyre több az olyan rendezvény, amelyen az ép és a fogyatékkal élő diákok együtt sportolhatnak. Az ide ellátogató diákok is ékes példái annak, hogy van lehetőség épként és fogyatékkal élőként együtt sportolni, és ahol szükséges, ott segítséget nyújtani még a verseny hevében is. Kevés szó esik erről, de azt gondolom, az integrációért nekünk, fogyatékkal élőknek, parasportolóknak is tennünk kell. Azért fontos ez, mert megmutathatjuk: az ember akkor is élhet teljes és boldog életet, ha valamilyen fogyatékossággal él, reményt és kiutat adva ezzel másoknak is” – emeli ki az paralimpikon.

Arlóy Zsófia Európa-bajnoki bronzérmes para-asztaliteniszező a legkisebbeknek is megmutatta a pingpongütő helyes használatát

A para-asztelitenező remekül érezte magát a rendezvényen, számára is öröm volt a diákokkal pingpongozni, beszélgetni. Élvezte azt is, hogy a sportnapon kipróbálhatta az ülőröplabdát, amit korábban csak hírből ismert, maga sosem űzött. Meglepő élmény volt számára az is, hogy mennyire nehezen mentek a hétköznapi dolgok pusztán amiatt, mert egy-egy feladathoz bekötötték a szemét.

Ne legyenek akadályok!

Az integrált események szívügyei Drávucz Ritának is, aki a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. munkatársaként vett részt az eseményen. A világ- és Európa-bajnok vízilabdázó idén már a Szerencsejáték Zrt. Játék Összeköt játszótérépítési programjának is jószolgálati nagykövete, kislánya miatt lát rá az átlagosnál jobban a fogyatékossággal élők ügyére. Flóránál 2 éves korban diagnosztizálták a Charcot-Marie-Tooth rendellenességet, kerekesszékkel közlekedik (róluk itt lehet bővebben olvasni).

Az eseményen végig jelen volt Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó is

„Fontosnak tartom, hogy elfogadó világban éljünk, hogy mindenki számára egyenlő lehetőségeket biztosítsunk az élet minden területén, legyen az iskola, a munka, a közlekedés vagy a sport világa. Édesanyaként fontos számomra, hogy a gyermekem jövője előítéletektől mentes, pozitív szemléletű legyen. Motivál, hogy boldog legyen és ne álljanak előtte akadályok, csak arra kelljen figyelnie, hogy saját magából a legtöbbet hozza ki. Remélem, hogy magam egy olyan kapocs lehetek, aki a mostanihoz hasonló rendezvényekkel közelebb tudja egymáshoz hozni az épeket a fogyatékossággal élő személyeket” – mondja Drávucz Rita. Az olimpikon a hasonló programokat népszerűsítendő egy rendezvényeket gyűjtő Facebook-csoportot is létrehozott. Bízik abban, hogy a fogyatékossággal élők egyre több lehetőséget kapnak, az integrált programokon pedig az épek is megismerhetik az előttük álló nehézségeket, megtanulnak tőlük kérdezni is.

Az olimpikon ülőröplabdában is erősítette a diákok csapatát

Befogadó játszótér a közös élményekért már Berettyóújfaluban is

Akadálymentes megközelítést és közös élményeket ígér fogyatékkal élő és ép gyermekeknek egyaránt a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült újabb befogadó játszótér Berettyóújfalun. A nemzeti lottótársaság „Játék összeköt” programjának keretében 2017 óta már 26 olyan inkluzív játszótér épült országszerte, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játék élményén keresztül válhatnak befogadó felnőttekké.

Elolvasom

Mentorálással és kellő támogatással bármi elérhető

Három évtizede segíti a fogyatékossággal elő embereket a KézenFogva Alapítvány, amelynek tevékenysége az idő során egyre jobban bővült, ma már komplett láncolatot alkot. Minden az önálló életvitel és a nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatás felé mutat, ami mentorálással és kellő támogatással azok számára is elérhető lehet, akiknél korábban ez csak távoli vágy lehetett volna.

Elolvasom