null

Akadálymentesség és odafigyelés: mit tesz a MOL a sokszínűségért?

Noha a MOL-nál a kollégák jelentős része veszélyes üzemi környezetben dolgozik és több műszakos munkarendben végez fizikai munkát, az olajvállat is figyel arra, hogy megváltozott munkaképességű kollégáknak lehetőséget adjon. Hogyan segítik azt, hogy az akadályozottsággal elő emberek is azonos eséllyel lehessenek jelen a munka világában?

Az egyenlő bánásmód, az esélyegyenlőség és a sokszínűség mellett a MOL is elkötelezett, ennek részeként a vállalat kiemelten figyel a megváltozott munkaképességű kollégákra, akiknek foglalkoztatási helyzetét nyomon követik és fejlesztik a vállalatcsoporton belül is. Az elmúlt 10-12 évben több programot is bevezettek, melynek eredményeként növelni tudták a megváltozott munkaképességű kollégák számát. Ilyen például a “MOL eQuality” program, amelynek keretében évente több fogyatékossággal élő egyetemi hallgatónak biztosítanak lehetőséget diákmunkára vagy szakmai gyakorlatra. Tanulmányaik végeztével közülük többen a vállalat munkavállalói lettek.

Az olajvállalatnak speciális toborzási programja is van, amelynek keretében a MOL-csoport új székházába, a MOL Campusba – amely egy teljeskörűen akadálymentesített épület – idén már több megváltozott munkaképességű kollégát is felvettek. A vállalati rehabilitációs programjának keretében az üzemi környezetben is arra törekszik, hogy meg tudja tartani az érintett kollégákat. Az egyik vezető geofizikus munkatársukra különösen büszkék, ő megváltozott munkaképességű kollégaként elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2022 januárjában megszervezett Érték Vagy! Konferencián a “Mindennap Hős” díjat.

Figyelni mindenkire

Jelenleg az olajvállalat munkavállalóinak nagyjából fél százaléka rendelkezik megváltozott munkaképességet igazoló dokumentummal, elsősorban irodai környezetben. Ugyanakkor a MOL-nál a kollégák jelentős hányada veszélyes üzemi környezetben dolgozik és több műszakos munkarendben végez fizikai munkát, ami nehezebbé teszi ezt a fajta foglalkoztatást. A vállalatnál elsősorban mozgáskorlátozott, hallássérült és látássérült személyeket tudják alkalmazni, illetve azokat, akik Asperger-szindrómában érintettek, vagy valamilyen krónikus betegségben, például szív- és érrendszeri problémában. Az érintettek többsége back office jellegű feladatokat lát el. A fizikai munkaterületeken előnyös, ha ki lehet alakítani nappali, egy műszakban végezhető, könnyű fizikai vagy adminisztratív, ügyviteli munkakört. A vállalatnál a megváltozott munkaképességű kollégák mindig integráltan dolgoznak a többi munkavállalóval, hasonló a munkakörük is. Változás csak abban van, hogy számukra biztosítják a speciális igényeik szerinti környezetet és munkafeltételeket.

Ez azt jelenti, hogy például a BREEAM excellent minősítésű MOL Campus nem csak belülről teljesen akadálymentes, hanem könnyen meg is közelíthető. Az Asperger-szindrómával élőket megfelelő iskolai végzettség és tapasztalat esetén tudják foglalkoztatni bizonyos munkakörökben, de ez esetben is előnyös a befogadó csapat felkészítése és érzékenyítése, továbbá belső mentor biztosítása. Ezzel segíthető a munkavállaló beilleszkedése, hosszútávú és eredményes integrációja. Egy gyengénlátó kolléga esetében a megfelelő eszközök biztosítása – például egy nagyobb monitor, egy állandó kijelölt munkaállomást és nagyító/felolvasó program – a sikeres és akadálymentes alkalmazás kulcsa.

Toborzás és megtartás

Az olajvállalatnál jelenleg két rehabilitációs tanácsadó dolgozik, egyikük a HR-területen van jelen. Ő a speciális toborzási programokban vesz részt, szorosan együttműködve a toborzási szakértővel és az üzleti vezetőkkel. A cég ezzel biztosítja, hogy a kiválasztási folyamatnál és a beilleszkedésnél is adottak legyenek a megváltozott munkaképességű munkavállalók speciális igényeihez igazodó feltételek. A speciális toborzási programokban résztvevő rehabilitációs mentornak az is feladata, hogy koordinálja a vállalati foglalkozási rehabilitációs eljárást, illetve a rehabilitációs bizottság munkáját. A másik rehabilitációs tanácsadó egészségvédelmi, biztonságtechnikai, környezetvédelmi (EBK) területen dolgozik, a feladata az, hogy minden megváltozott munkaképességű kolléga biztonságos munkakörnyezetben és feltételek mellett dolgozzon.

A vállalat folyamatosan és alkalomszerűen is kommunikál a vállalati intraneten a megváltozott munkaképességről, a juttatásokról és speciális programokról, pár évente pedig egész napos érzékenyítő, tájékoztató programot szervez a sokszínűség jegyében. Ezt december 3-ára, a Fogyatékosság Nemzetközi Napjára szokták időzíteni. Célirányosan is tartanak tájékoztató programokat a befogadó csapatoknak egy-egy új megváltozott munkaképességű kolléga felvétele esetén.

A MOL kapcsolatban van több fogyatékossági szervezettel is. Ilyen például az autizmussal élő fiatalokat támogató Aura Egyesület, a SalvaVita Alapítvány, a SINOSZ, a MEREK, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Kézen-Fogva Alapítvány. A közös munkát és a befogadó légkör megteremtését ez is nagyban segíti.

Végtaghiányos mesehős, akinek története mindenkinek ismerős

A Csodabogár című mesekönyv végtaghiányos főhősén keresztül mutat rá az egymás felé való nyitottság fontosságára Kiss Judit Ágnes, akinek kötete több díjat is elnyert. A József Attila-díjas költő, író, tanár A Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány felkérésére írta meg mesekönyvét, de nem csak a végtaghiányos kicsiket és azok családját szólította meg vele.

Elolvasom

Minőség és érzékenyítés – avagy kézműves csoki a karácsonyfa alatt

A karácsonyfa alá gyakran kerülnek kézműves termékek és élményajándékok, sokan figyelnek arra is, hogy azokat kik készítik el és kik nyújtják. Ez is közrejátszik abban, hogy az ünnepek előtti időszak a megszokottnál mozgalmasabb a BeSweet csokoládémanafuktúra életében. Milyenek ilyenkor a mindennapok a fogyatékossággal élő kollégáknak munkát adó üzem életében?

Elolvasom

Szülőként feldolgozni: a végtaghiány csak a gyerekeknek lehet természetes

Míg a veleszületett végtaghiányt a gyerekek jellemzően természetesnek veszik és nem okoz számukra elakadást, addig szüleik traumaként élhetik meg az ilyen helyzetet, nehezen dolgozhatják azt fel – emiatt is szervez számukra segítő foglalkozásokat A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány. Az érintett szülők nehézségeiről Szél Dávid tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk, aki az alapítvány programjában is közreműködik.

Elolvasom