null

„A parasport segíthet, hogy a cégek másképp tekintsenek a megváltozott munkaképességű emberekre”

A parasportok népszerűsítése nem csak a versenyzők utánpótlását segítheti, hanem a társadalom érzékenyítésében is fontos szerepet tölthet be. Dani Gyöngyi világ- és Európa-bajnok, többszörös paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó ezért hívta életre a Paraktív Alapítványt, célja, hogy a parasport élményét mindenkihez eljuttassa.

Amikor a tokiói paralimpián részt vett, már tudta, hogy ez lesz versenyzői pályafutásának utolsó állomása, fejében pedig már sorakoztak a jövőbeli tervek. Tudta, hogy a jövőben azzal szeretne foglalkozni, amivel visszaadhat a sportnak valamit mindabból, amit maga is kapott. „Mindig vesszőparipám volt, hogy a sportok világába minél több fogyatékossággal élő személyt hívjunk be. Ennek fontosságát a saját bőrömön éreztem. Számomra is nagy teher volt paralimpikonként, hogy a fiatalok nem álltak mögöttem, nem láttam az utánpótlást. Tudtam, ha abbahagyom a versenysportot, a magyarok nem tudnak csapatot indítani. Meggyőződésem, hogy követőink csak akkor lesznek, ha van tömegbázis. Tehát ha sokan sportolnak, és közülük a legelhívatottabbak ki tudnak emelkedni. Emiatt én nem versenyezni hívom a fiatalokat, hanem sportolni” – mondja Dani Gyöngyi.

A paralimpikon hisz abban, hogy akit a sors élsportolónak teremtett és bizonyítani akar, az eljut a versenyzésig. Tokió után ült le barátaival, akikkel arról beszélt, hogy mit tudnak tenni mindezért. Ennek végeredményeként született meg a Paraktív Alapítvány, amelynek elnöke Sarkadi Krisztina egykori paralimpikon atléta, Gyöngyi pedig alapítója és szakmai vezetője. A civil szervezet idén már részt is vett a Magyar Parasport Napján, és rengeteg iskolába eljutottak, ahol a parasportokat mutathatták be. Gyöngyi a Színművészeti Főiskola egyik órájára is ellátogatott, ahol a kerekesszék használatát és kezelését mutatta be a hallgatóknak, akik ennek köszönhetően a jövőben könnyebben alakíthatnak mozgáskorlátozott karaktert is.

Sportok garmadája

„Már sok rendezvényen részt vettünk, kint voltunk például a Sziget Fesztiválon, a Margitszigeti Atlétikai Centrum integrációs sportnapján és a II. kerületi iskolák integrált eseményén is. A rendezvényeken bemutattuk a szkandert és a dartsot, a bocciát, a kerekesszékes kosárlabdát, a vívást és az ülőröplabdát is.

Mivel a szívemhez a téli sportok is közel állnak, különösen a síelés, így igyekszünk azt is megismertetni, elérhetővé tenni. Az alapítványunk másik alapítójával, Jancsó Péterrel – neki vannak olyan síbobjai, amelyekkel a mozgássérültek is síelhetnek önállóan –, elmentünk bemutatkozni a hazai síklaszter ülésre is. Elmondtuk, hogy szeretnénk mozgássérültekkel is megismertetni a sízés örömét, meglepetésünkre pedig rögtön partnerekre találtunk. Egyikük a Normafa Síiskola, amellyel azóta is szorosan együttműködünk. Nyitott volt felénk az eplényi Síaréna Vibe Park is” – mondja Gyöngyi. A két pálya oktatói Eplényben havas környezetben, a Normafán pedig műanyag pályán sajátíthatták el a „bobos” síeltetés technikáját. Velük Fábián Attila foglalkozott, aki máig Magyarország egyetlen mozgássérült sízőket oktató szakedzője. Az eplényi havas pályákon a mozgáskorlátozott gyerekek egészen tavaszig csúszhattak a frissen kiképzett síoktatók segítségével, majd szezon végéig a Normafa síiskola műanyag pályáján folytathatták a siklást. A programot a Normafán már újra elérhetik a mozgássérült fiatalok, Gyöngyiék pedig bíznak benne, hogy visszatérhetnek Eplénybe is.

Az alapítvány parahokival is foglalkozik, nagy büszkeségük, hogy idén tavasszal ők szervezték meg Magyarország első parahoki bemutatóját. „A székesfehérvári jégcsarnokban a cseh és a szlovák parahoki válogatott mérte össze tudását, a mérkőzés után pedig ki lehetett próbálni az eszközeiket is. Októberben egy hazai jéghokibíró egy csehországi edzőtáborban is részt vett, így bízom benne, hogy ez a sportág itthon is beindul majd” – mondja Gyöngyi.

Ne Parázz!

Gyöngyi korábban – még aktív sportolóként – sportágválasztó rendezvényeket is szervezett mozgássérülteknek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, ennek mintájára rendezték meg idén a Mozgásjavító falain belül a Ne Parázz Tanévnyitó Sportnapot is. A mozgássérült diákoknak szóló rendezvény létrejöttét a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége és Mozgásjavító Diák Sport Egyesület is segítette. Az eseményen a fiatalok több mint 20 sportágat próbálhattak ki, és paralimpikonokkal, valamint parasportolókkal is megismerkedhettek. A sportágválasztóra közel 400 látogató, érdeklődő, önmagát kipróbálni akaró fiatal érkezett.

A paralimpikon a közös célokat, közös sikereket szereti, alapítványa ezért több szervezettel is kapcsolatban áll, például Drávucz Rita világ- és Európa bajnok olimpikon vízilabdázó WonderFlora & CMT Alapítványával, a Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvánnyal és az érdi Életfa Csoport Egyesülettel is. A jövőben szeretnének együttműködni az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel és más egészségügyi intézményekkel is annak érdekében, hogy a sérült fiataloknak megmutathassák, hogyan tudja a sport segíteni a rehabilitációjukat. Cáljaik között szerepel az is, hogy érzékenyítő tréningekkel, sportnapokkal cégekhez is eljussanak, ezzel is erősítve az integrációt. Gyöngyi hisz abban, hogy erre a parasport kiválóan alkalmas, segítheti, hogy a vállalatok másképp tekintsenek a megváltozott munkaképességű emberekre, nagyobb eséllyel alkalmazzanak fogyatékossággal élő kollégákat.

Főszerepben az önálló életvitel

Már több mint 30 éve segítik a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek mindennapjait, hosszú ideje közreműködnek abban is, hogy az érintettek a munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni. A Motiváció Alapítvány szolgáltatásai nem csak az érintetteket célozzák meg, hanem az őket alkalmazó cégeket is.

Elolvasom